DELA

Rådjursdrama på Jurmo

En råbock blev tidigt i går morse offer för något som sannolikt är ett lodjur.
Rovdjuret hann släpa kadavret en bra bit men någon festmåltid blev det aldrig.
Ylva Gestranius och Ari Määttä har nyligen flyttat till Jurmo i Brändö där de skall jobba inom turismbranschen i sommar.
För att lära känna sin nya hemtrakt gör paret dagligen långa utforskande promenader på ön. Så också tidigt i går morse då de vid halv sju tiden gav sig av i nordvästlig riktning mot Korsberg.
– Plötsligt såg vi ett konstigt, luddigt, hårigt spår som gick tvärs över vägen. Vår hund blev intresserad och snusade sig snart fram till ett dött rådjur som låg i skogen, berättar Ylva.


Tydliga spår
Ylva och Ari berättade om upptäckten för ortsbefolkningen och Kaj Lundberg begav sig till platsen.
– Man ser tydliga spår på åkern var råbocken fälldes. Efter det har djuret släpats upp för en liten slänt till vägen, över den och vidare uppåt och in i skogen på andra sidan, berättar Lundberg.
Ungefär hur lång sträcka handlar det om?
– Jag uppskattar det till nästan en nätlängd så cirka 50 meter totalt.


I närheten
Kaj Lundberg är övertygad om att det är ett lodjur som har varit i farten som gav sig av då de morgonpigga vandrarna dök upp.
– Det finns ingen möjlighet i världen att en räv skulle ha klarat av att släpa rådjuret så långt och vi har inte heller någon hund på Jurmo som skulle orka med det, säger han.
– Varg tror jag inte på och inte heller på björn trots att det var alldeles här i närheten som en björn observerades för ett par år sedan.


Sex rådjur
Lundberg berättar att man i samband med loinventeringen i vintras kunde konstatera att det fanns två lodjur på Jurmo.
– Dessutom har vi vid ett par tillfällen sett lodjur här.
Vad är er inställning till dem?
– Vi har för små förhållanden för två lodjur. Vi har bara lite hare och i samband med utfordring i vintras räknade en här att det finns sex rådjur. Ja, nu är de väl fem. Jag tror att lodjuren snart tvingas simma bort för att hitta föda.


Inga får
På Jurmo finns inga får som riskerar att bli lomat.
– Här finns Island cattle-kor men jag tror inte att ett lodjur vågar sig in bland dem för att försöka ta en kalv.
Kunde du se på rådjuret har det hade fallit? Fanns det bett eller klösmärken?
– Inte på den sidan som var uppåt. Jag ville inte röra råbocken med händerna om lodjuret mot förmodan skulle komma tillbaka för att äta. Jag lade bara mobilen försiktigt på djuret för att få ett mått.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax


FOTO: KAJ LUNDBERG