DELA

Rådjuret Rånja är borta

Det tama rådjuret Rånja i Vårdö lever inte längre. Troligen blev hon offer för en räv eller ett lodjur.
Rånja blev kändis efter att hon adopterats av djurvännerna Susanne och Bengt Nordberg på Vårdö i maj i år.
Bekanta till dem hade hittat rådjurskidet i ett traktorspår i skogen i Sund Tranvik. Rånja var så liten att hon inte kunde stå. När hennes mamma inte dök upp fördes hon till Nordbergs, och där fann hon sig snabbt tillrätta. Hon drack mjölk ur flaskan och kompletterade den traditionella rådjurskosten med cornflakes, smörgåsar och kakor.
Till att börja med sov Rånja utomhus i en bur. Men det gillade hon inte så efter ett tag fick hon flytta in. Hon lekte med familjens hundar och åkte gärna motorbåt till stugan på Mosshaga i Sottunga.

Alltid nära huset
I juli hade hon blivit så stor att hon frivilligt var utomhus på nätterna. Men hon höll sig alltid i närheten av huset. Tanken var att Nordbergs skulle släppa ut henne på Mosshaga nästa sommar, och att hon skull klara sig på egen hand efter det.
Men nu är hon borta.
– Hon brukade alltid komma tvärt när vi satte på lampan eller öppnade dörren, säger Susanne.
På tisdagsmorgonen visade hon sig inte. Annars hörde det till rutinerna att hon åt frukost inomhus och att hon vilade på köksmattan en stund på eftermiddagen och på kvällen. När Susanne och Bengt kom hem på tisdagskvällen lämnade de dörren öppen för Rånja, om hon skulle komma tillbaka.
– När vi inte såg henne på onsdagsmorgonen heller förstod vi att någonting hade hänt.
De gav sig ut och letade runt huset. Cirka 200 meter från huset, på en markplätt stor som familjens köksbord, hittade de pälsbitar och en bit därifrån tarmar. Men inga klövar, ben eller andra djurdelar.
– Vi har sökt, men vi hittar inget. Det är obegripligt, säger Susanne.
Att ett rovdjur tagit Rånja är den enda förklaringen. Antingen var det ett lodjur eller en räv. Om en ensam räv tagit rådjuret borde det finnas flera rester, så möjligen kan det ha varit flera rävar på platsen, tror Susanne.

Berört många
Att familjen saknar Rånja är klart.
Men Susanne konstaterar att tiden med rådjuret, som säkert skulle ha dött om det lämnats till sitt öde i våras, gav henne och många andra ljusa minnen. Nya Åland skrev om Rånja i somras, och efter det publicerades artiklar i flera tidningar på fastlandet. Berättelsen berörde många människor.
– Jag vet inte hur många som frågat hur det är med Rånja, berättar Susanne.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax