DELA

Problem med nytt kort – kund byter till annan bank

När guiden Birgitta Juslin från Mariehamn skulle betala med sitt nya Mastercard i Sverige i lördags möttes hon av kalla handen.
– Jag måste låna pengar av en kollega. Nu byter jag bank, rasar hon.
I vintras fick hon och alla andra kreditkortsinnehavare brev från Ålandsbanken om bytet från Visa till Mastercard. Enligt banken är förmånerna fler med Mastercard och det var orsaken till att alla kunder måste byta kort under 2011.
– Jag sa ifrån redan då att jag inte vill ha Mastercard. Jag har rest mycket och vet att kortet inte accepteras överalt som kreditkort. Dessutom har jag släktingar i USA och vet att Mastercard inte är gångbart i flera delstater, berättar hon.
Men det hjälpte inte. Ålandsbanken hade redan fattat beslut om bytet och det fanns inga alternativ.


Problem i Sverige
För ett par veckor sedan kvitterade hon ut kortet och började använda det.
– På Åland fungerar det, jag har både tagit ut pengar och betalat med det.
I lördags var Birgitta på resa till Sverige med de andra guiderna. Man besökte bland annat Steninge slott och hon handlade en del i den jättelika souvenirbutiken.
Men hur hon än försökte fungerade inte kortet i kassan. När expediten såg kortet förklarade hon att man inte tar emot Mastercard. Det slutade med att Birgitta tvingades låna pengar av en kollega.


En gång till
Senare på dagen, i Barkarby, råkade hon ut för samma sak.
– Jag skulle köpa solglasögon i en optikeraffär och inte heller där dög Mastercardkortet.
Vid det här laget var hon rejält arg.
– Det är inte roligt när kortet inte fungerar. Andra som köar för att betala blir ju irriterade och de kan ju tro att man har stulit något eller att ens konto är spärrat. Man känner sig som en bov och bandit.
Hon vet att också andra har råkat ut för samma sak när de försökt betala med kortet.
– Jag är långt ifrån ensam, de här drabbar inte bara mig. Och tänk på alla de turister som är kunder i Ålandsbankens fastlandskontor och som har fått Mastercard som inte fungerar. Hur kommer de att reagera?


Byter bank
Härom dagen besökte hon Ålandsbankens kontor igen för att meddela att hon inte accepterar ett kort som ställer till med problem för henne. Hon meddelade också att hon troligen byter bank för att få tillgång till ett kreditkort som accepteras överallt.
– Efter påsk ska jag ut och resa igen, och jag vågar inte längre lita på att Mastercardkortet fungerar. Å andra sidan vill jag inte resa med kontanter på mig heller, säger hon.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax