DELA

Pris igen för Nya Åland-sidor

Vi på Nya Åland har skäl att fira.
Tredje året i rad hör våra sidor till de bästa i hela Finland.
Under rubriken Jackpott provsmakar den svenska experten Richard Juhlin vrakchampagnen i Alandica i Nya Ålands huvudnyhet på tidningens förstasida den 18 november i fjol.
– Välbekant, god svensk tabloidstil – det här kunde finländska tidningar med fördel använda sig mer av, skriver juryn i Tidningarnas förbund som ger sidan andrapris i klassen för tidningar med en upplaga under 12.000 exemplar.
Och vidare ur prismotiveringen:
– Effektiv bild som samspelar med en slagkraftig rubrik och nedre rad. Fint att interaktionen lyfts fram redan på förstasidan, som är fräsch, livfull och färggrann. Annonserna passar snyggt in i helheten: de har en egen disciplinerad plats, där de inte kolliderar med det journalistiska materialet.


I samarbete
– Det är jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas med ett pris, säger redigeraren Sebastian Boman som tillsammans med Magnus Andersson redigerar Nya Åland.
– Vrakchampagnen är ju en stor sak för hela Åland och det ville vi också lyfta fram när vi gjorde just den här förstasidan.
Han betonar att redigerarna lägger stor vikt vid att i synnerhet förstasidorna skall bli så bra som möjligt.
– De görs ofta i samarbete, vi bollar idéer med varandra.
Sebastian Boman har gjort den grundläggande layouten där reklamen alltid har sin givna plats. Artikeln om vrakchampagnen skrevs av Cecilia Lindvall och Erkki Santamala tog bilden.


Modig och fördomsfri
Utöver andrapriset får Nya Åland också ett hedersomnämnande för ett uppslag från januari 2010 med två featureartiklar om fotbollssyskonen Annica och Daniel ”Daja” Sjölund. Annicas kropp bildar på bilden ett x som i fotbollsklubben Jitex och Dajas ett i som i DIF.
– Modig och fördomsfri bildanvändning. Det här borde små tidningar prova på i större utsträckning, skriver juryn i sin motivering.
– Layoutidén till de här sidorna föddes på sportredaktionen, det är extra roligt när alla i ett tidigt skede kan jobba efter en och samma tanke, säger Sebastian Boman.
Juryn tilltalas mindre av den övre rubrikens storlek och skuggning. Enligt Boman var det dock enda alternativet till svart om man ville få texten att synas på bilden.
Sportartiklarna skrevs av Malin Lundberg och Maria Nykvist, Stefan Öhberg fotograferade.


De enda
Det är tredje året i rad som Nya Åland får pris för sina sidor. Också i fjol fick första- och featuresidorna andrapris och för två år sedan var Nyans kultursida bäst i hela landet.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen