DELA

Presidenten pigg på att fira Mariehamn

Det kan bli två Ålandsbesök för president Tarja Halonen i år.
Först i sommar för att fira Mariehamns 150-års jubileum och sedan i höst för att öppna lagtinget och konferera om Ålandsexemplet.
I går besökte lagtingets talman Roger Nordlund (C), lagtingsledamot Barbro Sundback (S) och biträdande lagtingsdirektören Marine Holm-Johansson president Tarja Halonen i Helsingfors.
Talmannen informerade om aktuella politiska frågor, bland annat om problemen som finns när det gäller stödet för vindkraftsutbyggnaden på Åland och om hemställningsmotionen gällande reform av sexuallagstiftningen som väckts i lagtinget.

Intresserad
Talmannen bjöd avslutningsvis in presidenten att besöka Åland. Dels i sommar i samband med Mariehamns stads 150-års jubileumsfirande och till öppningen av det nyvalda lagtinget den 1 november.
Barbro Sundback, som även är ordförande för Ålands fredsinstitut, informerade presidenten om att institutet planerar en konferens om Ålandsexemplet. Den ska också hållas 1 november och Sundback bjöd presidenten att medverka i konferensen.
Enligt pressmeddelandet visade president Tarja Halonen stort intresse för de olika programmen och det är därför sannolikt att det blir två presidentbesök i år.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax