DELA

Premiär för ny busslinje i Jomala

I veckan var det premiär för den nya busslinjen i Jomala som går från bussplan i Mariehamn.
Ett ökat behov och efterfrågan från boenden i området har lett till att den nya busslinjen blivit verklighet.
Nyan fick åka med på den nya busslinjen i Jomala som hade premiär den första februari. Den nya busslinjen går från bussplan och har för tillfället tre turer per dag. Busslinjen har tidigare varit efterfrågad från de som bor i de områden som bussen nu kör, så linjen är baserad på resenärernas initiativ.
– Det har nog diskuterats i ett antal år skulle jag vilja påstå. För att en ny busslinje ska sättas in behöver den godkännas av landskapet, för utan ett godkännande får man inte köra, säger Jan-Roger Granlund som arbetar som busschaufför för Viking Line buss och som nu kört den nya bussen sedan premiären.

Till flyget
Bussen som går från Mariehamn ut mot Sviby och ut mot Jomala kyrka kör runt hela Sundblomsvägen och tillbaka via Möckelby till Mariehamn igen. Den tar 19 passagerare och hela rutten tar cirka 40 minuter.
Den mittersta turen som avgår klockan 15.40 från Mariehamn går även på begäran hela vägen till flygfältet för att hinna med eftermiddagsflyget och den som bor vid kyrkan eller på Sundblomsvägen kan på tillbakavägen få skjuts hela vägen.
Än så länge finns det inte några utsatta hållplatser så för tillfället plockar vi upp längs vägen, säger Jan-Roger Granlund.
Det går hastigt att slå upp en bussskylt men innan man vet var behovet finns så gäller det att hitta bra lösningar.
Den nya linjen är ännu så ny och många vet ännu inte om den nya linjen som blev godkänd i slutet på sista veckan i januari månad.
– Det kom lite hastigt på det här, med det blir nog bra på sikt. Det är bara början ännu men man ser behovet i de nya områden som växer fram, säger Jan-Roger Granlund.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Berne