DELA

Politikers bloggar försvann i serverkrasch

Bloggforumet Bloggen.fi ligger nere. Forumets virtuella server kraschade under midsommarhelgen och detta medförde att samtliga blogginlägg mellan oktober 2009 och juni 2010 gick förlorade.
Lagtingsledamot Carina Aaltonen (S) hör till de mer flitiga bloggarna på Bloggen.fi. Sedan hon startade bloggen våren 2007 har hon haft som mål att uppdatera den dagligen. Ett inlägg per dag i ungefär nio månader betyder över 250 inlägg som nu gått förlorade.
– Det känns tråkigt men det är ingen katastrof. Klart det är roligt att kunna gå tillbaka och titta vad man gjort, det är ju som en dagbok, men nu är det väl bara att vänta tills den öppnar igen och gå vidare.

Populär blogg
För tillfället befinner sig Aaltonen på ett internationellt Emmausläger på ett kloster i Holland.
– Jag har skrivit några inlägg som jag sparat på datorn i väntan på att bloggen öppnar igen. Det är klart att det skulle ha varit roligt att kunna blogga just nu när jag är på resa.
Aaltonen räknar med 40-50 besökare per dag som följer bloggen. Andra kända ålänningar som bloggar på forumet är bland andra Aaltonens partikamrater Camilla Gunell och Barbro Sundback.

Oväntad krasch
Enligt Patrik Pada, HSS Medias chef för digitala medier, var kraschen synnerligen oväntad.
– Under mina tio år i branschen har jag aldrig varit med om att data gått förlorat på det här sättet. Vår teori är att forumet utsattes för extra mycket spam under helgen och att detta gjorde att en av servrarna gick på knäna och sedan drog med sig fyra andra som finns i samma kluster. Att datan gick förlorad beror på att originalet och backupen låg på samma virtuella kluster, vilket förstås är vårt största misstag i sammanhanget.

Kan spara inlägg
Hur många ålänningar som bloggar på forumet har Pada inte koll på.
– Vi har runt 2.500 registrerade användare och ungefär 250 aktiva bloggare, men var bloggarna befinner sig geografiskt vet vi inte.
Också plattformen WordPress utsattes för spamattack under midsommarhelgen och har tills vidare fryst sina bloggar. För den som i framtiden vill vara säker på att inte förlora sina inlägg har det redan tidigare funnits en funktion på bloggen.fi där man med en enkel knapptryckning kan exportera inläggen till sin egen dator.
– När vi kommer igång igen ska vi se till att vi har ett backup-system på ett annat ställe än originalen och att informera tydligare om den här funktionen, säger Pada.

Sara Othman