DELA

Pojkars kläder är rymligare än flickors

Trots att barn, oavsett kön, har exakt samma fysiska proportioner fram till tio års ålder är flickors kläder mycket snävare än pojkars.
Från klädbutikernas håll motiverar man skillnaden med att flickor ”vill” ha tajtare kläder.
Blogginlägget ”Om Klara är 116 cm och Kalle är 116 cm, hur mycket längre är då Kalle?” har väckt starka reaktioner i Sverige. Bloggskribenten skriver att hon pratat med en anställd på klädkedjan Lindex om varför flickors kläder är mindre än pojkars trots att plaggen enligt märkningen har samma storlek. Hon uppger att hon fick svaret att det är större rörelsevidd i pojkars kläder för att ”pojkar busar runt mer än flickor”.
I det åländska butiksutbudet ser det likadant ut. Plagg avsedda för flickor har betydligt mindre vidd än plagg för pojkar.
På Baby och Sjukvårdsartiklar skiljer det sig nästan sex centimeter på bredden mellan flick- och pojktröjor i samma storlek. Flickjeansen är betydligt smalare än pojkarnas dito, trots att båda byxor ska vara slimmade i modellen. Säljaren Marianne Söderlund gissar att det är för att pojkar vill ha lösare passform på sina kläder.
– Det är svårt att sälja smala byxor till killar, säger hon.
Christian Johansson, klinikchef på barn- och ungdomsenheten inom ÅHS, menar att pojkar och flickor har exakt samma proportioner fram till tio års ålder. Flickor och pojkar som är 130 centimeter långa väger båda i genomsnitt 27 kilo.
Att barnkläder i samma storlek skiljer sig beroende på om de riktar sig till pojkar eller flickor tycker han är märkligt.
– Att flickor skulle vara tunnare än pojkar är fel. Rent medicinskt finns det inget som visar på det , säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman