DELA

Planer klara för större Rosengården

Ända sedan Rosengården i Godby öppnade för sju år sedan har alla platser i servicehemmet varit mer eller mindre fullsatta.
Nu finns godkända ritningar på en tillbyggnad på 375 kvadratmeter.
På sitt senaste möte godkände kommunfullmäktige i Finström ritningar och projektplan för en tillbyggnad av servicehemmet Rosengården i Godby.
Hemmet, där det finns både omsorgsboende och lägenheter för äldre, har i princip varit fullsatt från första dag och äldre står i kö för att få flytta in.


Nära till service
Åke Mattsson, socialnämndens ordförande och medlem av byggnadskommittén för Rosengården, ser flera orsaker till att Rosengården är så populärt.
– Det är bara att titta ut genom fönstret, säger han, och pekar ner mot Godby center där det finns bland annat apotek, hälsocentral, frisörer och banker. Bakom det ser man Firma Erik Mattsson.
– När man blir äldre vill man gärna ha nära till service. Och därtill har Rosengården ett bra rykte och sådant sprider sig, säger Åke Mattsson.


Fler anställda
Enligt planerna ska tillbyggnaden göras som en ny flygel som sträcker sig mot öster, mot Montellvägen. Den kommer bland annat att innehålla nio rum för omsorgsboende och ett rum för avlastningsboende.
Totalt omfattar den nya längan 375 kvadratmeter och preliminär kalkyler visar att projektet kostar drygt en miljon euro. Flera rum innebär även att det behövs flera i personalen.


Färdigt för framtiden
För att man eventuellt ska kunna bygga till Rosengården ytterligare i framtiden är nybyggnaden ritad i vinkel mot det befintliga huset.
Mellan de olika längorna bildas då en skyddad innergård. Men en sådan ligger ännu långt in i framtiden, då de nu planerade rummen kommer att fylla kommunens behov.


Väntar på besked
Projektplanen för tillbyggnaden har lämnats in till landskapet och man väntar nu på besked om vad man ska få för finansieringshjälp därifrån. Förhoppningen är dock att man ska påbörja bygget under år 2009.
– Vi har ju ett annat omfattande projekt på gång nu i daghemsbygget, som kommer att starta nästa år. Men dessa två är inte konkurrenter, då omsorgshemmet är precis lika angeläget, säger Åke Mattsson, som säger att det finns en politiskt enighet i frågan inom kommunen.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: FREDRIK TÖRNROOS