DELA

Pitchfeber på Vikingaborg

Det stora samtalsämnet på Föglö de senaste dagarna var inte riksdagsvalet.
Nej, det var eftersnack och analys av insatserna i de fjortonde pitchmästerskapen på Vikingaborg.
Det konstaterar Niklas Eriksson, kommundirektör på Föglö och i egenskap av medlem i sällskapet ”Onsdagens pitchgäng” också tävlingsarrangör.
Hur kortspelet pitch spelas försöker vi förklara här intill. Men det är osäkert om någon som inte är bördig från Föglö någonsin kan förstå spelets alla nyanser. Säkert är att lokalbefolkningen går man, kvinna och barn ur huse när det är mästerskapsdags.
I år deltog trettiotre lag med fyra spelare var. Och dom som inte spelar följer med vid borden.
Bakom vänliga leenden, skämtsamma kommentarer och pliktskyldiga uttalanden om att det bara är ett trevligt sällskapsspel anar man att tävlingsmusklerna är spända, att prestigen står på spel och att det enda som gäller är att få en inteckning i vandringspokalen.
Spelet arrangeras enligt cupmodell, med gruppspel, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final. Den första omgången inleds vid sextiden och det kan dra ut tills efter midnatt innan finalrundan är avslutad. I år var det ”Fyghelde 1” (Stefan Laine, Emil Sundblom, Conny Jansson och Benny Mattsson) som slog ”Inget jål” (Alexander Jansson, Anneli Jansson, Emil Sundelin och Hans-Olof Gustavsson) med 11-1 i den avgörande matchen.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom