DELA

Pendlar till Sverige för att handla mat

Den 18 maj slutade Karin storhandla på Åland, trots att hon var skeptisk till om det skulle löna sig att åka till Norrtälje.
– Väl i affären blev jag rent ut sagt förbannad, ringde farsan och sa sätt igång frysen! berättar Karin – beräknar spara 500 euro i månaden i höst.
Innan den 18 maj i år fick Karin, som av personliga skäl vill vara anonym, lägga ut omkring 1.100 euro i månaden i matkostnader för familjen på sju personer.
Sedan började hon handla på ICA Flygfyren i Norrtälje. Nu har hon sänkt månadskostnaderna med drygt 300 euro.
– Då har det i sommar varit fullt hus med många barn och ingen har ätit i skolan vilket gör stor skillnad för oss. Sedan går det alltid åt mer under sommarmånaderna med kalas, midsommar och andra festligheter.


Inte klokt!
Karin har följt familjens livsmedelsutgifter sedan 1 januari. Hon har sparat alla kvitton och räknat ut prisskillnader med tians växlingskurs.
Ibland visar hon upp hälften så billiga varor inhandlade i Sverige.
I juli månad klarade sig familjen med en matkostnad på 7.520 kronor, inklusive transport- och bensinkostnader. Med tians kurs blir det 752 euro, att jämföra med hennes tidigare månadskostnad på 1.100 euro.
Senast Karin åkte till Sverige var den 17 augusti. Då handlade hon mat för 1.914 kronor, som räckt fram till nu.
I höst beräknar hon att familjen kommer spara mer än 500 euro i månaden på mat, då alla barn äter i skolan på dagtid. Resor och eventuell förströelse på färjan har hon räknat in i slutsumman hon tror kommer ligga på 6.000 kronor i månaden.

CECILIA LINDVALL