DELA

Pätkä Productions bärgar scoopet

Arbetet med bärgningen av champagnen dokumenteras av det fastländska produktionsbolaget Pätkä Productions.
Samma bolag förmedlar också nyhetsinslagen till nationell och internationell media.
Landskapsregeringen har anlitat Pätkä Productions från Helsingfors till att dokumentera arbetet med bärgningen av en dyrbara champagnen. Bakom bolaget står Jan-Ole Nordlin från Helsingfors.
– Vi behövde teknisk kunskap för dokumentationen, säger landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.
Pätkä productions har också kapacitet att ta undervattensbilder. Dokumentationen är viktig för framtida utställningar, men även för marknadsföring.
Hur gick upphandlingen till?
– Vi betalar ingenting och det var viktigt för oss. Vi förde diskussion med flera mediebolag i flera länder. Men Pätkä Productions tog kontakt eftersom de skulle till Åland och göra ett reportage om ett annat vrak.

Stort tryck
Häggblom säger att trycket från internationell media är stor. Bara under onsdagseftermiddagen har han kontaktats av fyra stora ryska medier och ett amerikanskt.
– Vi har också beställt att Pätkä Productions levererar nyhetsinslag nationellt och internationellt. Vi sätter Åland på kartan.
Är det här inget ni kunde ha informerat om innan förvirringen med alla filmklipp i riksnyheterna började? Vi undrade varför de fick komma till fyndplatsen men inte vi?
– Jag tror alla förstår att vi inte kan ha massa båtar där. Det är en säkerhetsfråga.
Nordlins klipp och även radioinslag har setts och hörts i riksnyheterna under de senaste två dagarna, men det har inte framgått att det är på Ålands landskapsregerings mandat. Vi har inte vetat att vi kan kontakta Nordlin för att få rapport direkt från fyndplatsen.
– Ja, det kanske borde framgå det.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax