DELA

Pappa åtalad för grovt sexuellt utnyttjande

Flickan var ung, 7-9 år, och de misstänkta övergreppen gjordes av hennes biologiska pappa som hon var i beroendeställning till.
Därför anser åklagaren att det handlar om grovt sexuellt utnyttjande av barn.
I går hölls huvudförhandlingen i ett ärende som polisanmäldes i fjol.
Det här var tredje försöket – rättegången skulle ursprungligen ha hållits i februari i år men ställdes in eftersom en av parterna blivit sjuk, sedan i maj-juni men då gick det inte att hitta en tid som passade alla, och först nu blev den av.


Skärm mellan parterna
Den åtalade mannen var närvarande, biträdd av advokat Guy Björkqvist. Också dottern var närvarande, biträdd av Åboadvokaten Patrik Lindberg. För att dottern inte skulle behöva se sin pappa under rättegången placerades en skärm emellan.
I åklagarens stämningsansökan framgår att det dels handlar om ett samlag, dels om sexuell beröring begångna mellan mars 1999 och november 2000 när flickan var mellan 7 och 9 år.
Vid det första tillfället hade pappan enligt åtalet lagt sig i samma säng som sin sovande dotter, dragit upp hennes nattlinne och vidrört hennes könsorgan samtidigt som han gnidit sin penis mot det. Vid det senare tillfället hade han enligt stämningsansökan tagit upp dottern i famnen för att trösta henne när hon grät och då stuckit in handen under hennes tröja och vidrört hennes bröstvårtor.
Flickan yrkar på drygt 30.000 euro i skadestånd för posttraumatisk stress och psykiskt med på grund av de anmälda händelserna.
Mannen nekar till åtalet och bestrider också alla ersättningsyrkanden som enligt honom är alltför högt tilltagna.
Läs mer i papperstidningen.

Annika Orre