DELA

Pantertanter på tågluff i östra Europa

Ålder är inget hinder för att tågluffa en hel månad i Europa.
Det är svägerskorna Kaja Hancock, 86, och Yvonne de Geer-Hancock, 80, strålande bevis på.
Det blev en resa full med överraskningar.
– Under hela resan förde slumpen oss till intressanta platser. Vi hade nästan inte förhandsbokat någonting. Vi satte oss på tåget bara och klev av där vi tyckte, berättar Kaja och Yvonne när vi träffas i Yvonnes ligga mysiga hus i Eckerö Björnhuvud.
Det är tio år sedan vi senast hälsade på i huset. Också då handlade det om en resa som svägerskorna gjort tillsammans. Den gången bilade de genom västra Europa i två månader med hittehunden Cocky som sällskap. Slutmålet var Yvonnes hus i en liten bergsby nära Gibraltar.
Redan för tio år sedan hade de uppnått en ansenlig ålder för att ge sig ut på äventyr längs okända vägar. Men här har vi att göra med två äkta pantertanter som inte räknar år.
– Det finns ju tåg, herregud, sa jag åt Kaja. Och tåget stannar alltid i hjärtat av städerna, säger Yvonne som inspirerades när sonen med familj nyligen.gav sig ut på tågluff.
Sagt och gjort. De köpte varsin tågluffarbiljett för pensionärer, packade varsin väska på hjul med exakt uträknat innehåll – Kaja provgick till och med sina varma kläder runt Storby för att se om hon kunde hålla värmen – och gav sig iväg i början av november med Hamburg som första stopp.
– Första natten hade vi faktiskt bokat hotell. Vi traskade omkring i hällregnet utan att hitta vårt hotell. Då lärde vi oss att det är bättre att inte boka.
De fnittrar som ungflickor där de sitter i soffan och berättar om alla dråpligheter som inträffade längs vägen österut. För den här gången hade de bestämt att de skulle de se de nya republikerna i forna Jugoslavien.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre