DELA

Paf är nu etta på listan

Ålands penningautomatförening, Paf, var landskapets mest framgångsrika företag i fjol.
Det visar affärstidningen Kauppalehtis sammanställning som gjorts på basen av boksluten för 2005 som lämnats till handelsregistret.
För åttonde året poängsätter tidningen, eller egentligen dotterbolaget Balance Consluting oy, företag i alla landskap i Finland.
I går publicerades listan över de mest framgångsrika företagen i landskapet Åland. Poängen sätts utifrån olika kriterier som omsättning, omsättningsökning, nettoresultat, inkomst av placerat kapital och soliditet.
I sammanställningen förra hösten låg Paf tvåa på listan. I år har spelbolaget klättrat upp till första plats med en omsättning på 47 miljoner euro, en omsättningsökning på 34 procent och ett nettoresultat på 19 miljoner euro.
Vd Lars Porko är förstås nöjd. Så här förklarar han framgången i korthet:
– Ingenjörskonst som bygger på finländskt/åländskt kunnande, åländskt entreprenörskap och långsiktiga ägare som har tålamod att vänta. Och framför allt så har vi ju 40 års erfarenhet av att bedriva spelverksamhet, säger han till Nya Åland.

Mer än hälften
Kauppalehti konstaterar att det framför allt är internetspelens förtjänst att Paf är framgångsrikt. I år står nätspelen för mer än hälften av företagets omsättning bland annat på grund av svenskars och esters speliver.
I dag är internetkunderna cirka 300.000. Paf säljer spel på svenska, finska, estniska, engelska, tyska och spanska och har planer på att nästa år erbjuda spel också på franska och italienska.
Ombord på Östersjöns passagerarfartyg spelar folk ungefär i samma utsträckning som tidigare, men spelarna är oftare än förr ryssar eller asiater.
Paf har varit med i kryssningstrafiken i Karibien och kanske återvänder dit om ett par år, enligt Porko. Han ser framtida möjligheter hos flygbolag och i mediahus.
Smolk i glädjebägaren är förstås den rättsliga striden mellan inrikesministeriet och Paf om internetspelkunderna från riket.

Föglöföretag
Ett annat åländskt företag som lyfts fram av Kauppalehti är Föglöbaserade Ålands fiskförädling ab som ligger på sjätte plats på listan med en omsättning på 23,6 miljoner euro, en omsättningsökning på 33 procent och ett nettoresultat på 3,4 miljoner euro.
Sjöfarten har enligt Kauppalehti nu börjat anpassa sig till den nya situationen med lägre landskatt på alkohol. På listan finns många rederier med Lundqvistrederierna Hildegaard och Alfa i topp trots att omsättningen gått ner från föregående år.
Ett av de snabbast växande rederibolagen är Eckerö Line, med trafik på Estland, som ökade sin omsättning med nästan 30 procent. Också Rederi ab Lillgaard har ökat sin omsättning med nästan 18 procent.

ANNIKA ORRE

FOTNOT. Hela listan i papperstidningen!