DELA

Över 30 hus översvämmade i Eckerö

Det värsta ovädret i mannaminne drog i går på förmiddagen över de västra delarna av Åland.
Resultatet blev översvämningar i över 30-talet hus och golvet som täcks av konstgräs i Eckeröhallen stod under vatten. Vägen ner till hamnen i Käringsund blev uppgrävd för att vattnet slutligen skulle kunna forsa vidare.
Länge var det problem med att få bort vattnet från Eckeröhallen.
– Hallen ligger i en svacka. Här finns massor av vatten, rapporterare brandchef Jan Johansson, som var ansvarig för arbetet med att rädda så mycket som möjligt av Eckeröhallen.
En del av golvet som består av konstgräs hade täcks av vatten under förmiddagens skyfall. Ytan uppskattas till 100 kvadratmeter. Pumpar sattes in. Det hjälpte föga.


Grävde upp väg
Till slut tvingades man gräva sönder vägen ner till hamnen i Käringsund, alltså mot Bodegan och Ålands jakt- och fiskemuseum. Tillstånd för att gräva upp vägen måste sökas hos ägaren, landskapet. Först vid ettiden kunde diket grävas och vattnet börja forsa undan..
– Det är fruktansvärda mängder vatten, säger Jan Johansson. Diket på tre meters bredd har haft fullt flöde hela eftermiddagen.


Halva golfbanan
Ett 20-tal pumpar hade körts till Eckerö och arbetade för fullt hela dagen.
Under dagen arbetade ett 30 frivilliga brandkårister från Eckerö, Hammarland, Jomala och Finström med att bekämpa vattenskadorna.
Vid Eckerö golfbana var det mitt på dagen i går bara de sista nio hålen som det gick att spela på.
– Vi skickar ut spelare med varsin grodutrusning, skojar intendent Jonas Karlsson.
Han hoppades att vattnet snart skulle rinna undan.
– Det är sandmark under gräset, så hela banan är nog snart spelbar igen, tror han.


Vägen försvann
Sune Mattson och Angela Andersson vid Christiansunds gästgård i Eckerö Böle var extra otursdrabbade. På grund av vägbygget i närheten stängdes flödet till ett utfallsdike nära huset av och på morgonen forsade stora mängder vatten rakt på byggnaderna.
– Vi hade svårt att komma hit först för vår väg hemifrån i Kyrkoby stod under vatten, men när vi väl kom hit sa jag åt vägbyggarna att de måste gräva ett dike som skulle föra undan vattnet, berättar Sune Mattsson.
Resultatet blev att vägen till huset grävdes bort. En gäst har sin bil på tomten. Hur den ska komma bort visste ingen i går. Gångtrafiken är ordnad med en stege lagd över det forsande diket.
– I vårt garage låg allt och flöt, säger Angela Andersson.
Hur stora skadorna blev kunde paret inte säga i går.


Vatten till knäna
Under dagen anmäldes skador in från hus efter hus där källare efter källare stod djupt i vatten.
Skadereglerare Marianne Kanborg vid Ålands ömsesidigas försäkringsbolag uppger att minst 30 skador på hus och garage rapporterats in under dagen.
– De flesta hade vatten upp till knäna, säger hon.
Hur stora skadorna är kan hon inte uppge förrän de tre besiktarna har gått igenom alla skador.
– Vi fick också en en del anmälningar om skador på telefoner, datorer och tv-apparater som orsakats av åskan. Dagens elektronik är mer känslig mot åska än man kan tro, säger hon.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax