DELA

Ovanligt med våldsamma kunder

Visst är det stökigt på stan och ibland bråkigt, men sällan eller aldrig händer det att en kund blir våldsam mot personal.
Det visar Nyans rundfrågning bland nattöppna matställen.
När festglada, berusade och hungriga ålänningar drar sig hemåt på helgnätterna kan det vara rätt stökigt i Mariehamn och kunder kan vara både otrevliga och nojsiga när det är dags för nattmat.
I de folksamlingar som bildas vid nattöppna matställen händer det att bråk uppstår mellan personer, men hot eller fysiskt våld riktad mot dem som arbetar på nattöppna matställen verkar vara väldigt ovanligt.
– Det har aldrig hänt att någon var aggressiv eller hotfull direkt mot mig, säger kioskinnehavaren Jamal Abdollah Zadeh som jobbat flertalet av sommarens nätter i Miramarkiosken vid bussplan.

Trygga
Också i Shell Select, som har öppet dygnet runt under sommarmånaderna, är det mycket ovanligt med våldsamheter i butiken.
– Den här sommaren har det varit lugnare än förra sommaren, då både väktare och polis var hit någon gång. Visst kan det vara bråkigt utanför ibland, men inte här inne och kunderna brukar inte bete sig våldsamt mot personalen. Vi känner oss ganska trygga här, säger en anställd till Nya Åland.
Vid Korv-Görans, som bara har sin kiosklucka öppen vid nattöppet, är det alltid flera personer som jobbar tillsammans under nätterna.
– Visst kan vissa kunder vara otrevliga, men det är ingen som har varit handgripligen våldsam, säger Carola Östman.

Rökka-rånet
Kiosken vid Rökerirondellen, ”Rökka”, är den kiosk som tidigare råkat mest illa ut då kiosken rånades av en maskerad person i januari 2009.
– Men det var ju ett extremfall och i övrigt har vi klarat oss. Inte en enda gång har kunder varit aggressiva under de tio år vi haft kiosken, det är nästan otroligt, säger kioskägaren Göran Nyman.
Visst händer det, enligt Nyman, att kunder är väldigt berusade och därför sura och tvära och ett fåtal gånger har personer råkat i handgemäng i närhet av kiosken.
– Men även det kan räknas på ena handens fingerar, säger Göran Nyman.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax