DELA

Ovanligt med droger i drinkar

Polisen utreder fallet med de två kvinnorna som anmälde att de drogades på fredagskvällen. Det är ovanligt att sådana här händelser anmäls till polisen på Åland men kom Henrik Hagelberg tror att det kan finnas ett mörkertal som inte kommer polisen tillkänna.
Nya Åland berättade i går om Janni Altin och hennes väninna som drogades på Arken. Eftersom de båda mådde extremt dåligt på väg hem från krogen och dagen efter, blev de misstänksamma och tog ett urinprov på hälsocentralen. Provet visade att de fått i sig en så kallad ”bomb” som innehöll subutex, amfetamin och ecstacy.
För cirka en månad sedan skrev vi om en annan kvinna som misstänkte att hon blivit drogad, då av ögondroppar.
Kommissarie Henrik Hagelberg, hur vanligt är det att sådant här händer?
– Min uppfattning är att det är relativt ovanligt på Åland. Det kommer inte in särskilt många anmälningar till polisen, men det kan alltid finnas ett mörkertal.
Vad kan polisen göra?
– Vi utreder den anmälda händelsen och inleder utredningen genom att höra kvinnorna.
Kan krogarna göra något?
– Det är deras uppgift att ha koll på serveringen och ordningen på krogarna. Säkert kan krogarna bli bättre på detta men det är svårt att övervaka allt som händer. Det är nog i krogarnas intresse att undvika att deras kunder utsätts för dylika händelser.
Hur kan man skydda sig från att bli drogad?
– Allmänt kan jag säga att man inte ska lämna eventuella drycker på krogen oövervakade. Man bör ha koll på vad man dricker, hur mycket man dricker och inte röra sig på sådana platser där sådant kan hända.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax