DELA

Orolig för ökad knarksmuggling

– Jag har alltid haft uppfattningen av att man prioriterat narkotikafrågan här på Åland. Nu verkar det som man prioriterat neråt, vilket är mycket förvånande.
Det säger Åke Mattsson (lib), tjänstledig polis och hundförare, nu ordförande i social- och miljöutskottet.
Åke Mattsson (lib) är förvånad att tulledningen inte är bättre förberedd med hundar att ersätta skadade hundar eller hundar som går i pension. Som tjänstledig polis och tidigare hundförare har han tidigare varit mycket i kontakt med narkotikasmuggling och missbruk. Och som ordförande i social- och miljöutskottet arbetar han fortfarande med narkotikafrågor.
– Självklart vet jag att tullen använder sig av flera olika metoder för att stoppa narkotikasmugglingen, men hundarna spelar en stor roll i det preventiva arbetet, så det är en katastrof att det inte finns fler hundar, säger han.
Han menar att om det är fåtal beslag tullen på Åland baserar beslutet på att ha så liten hundresurs bör de tänka om.
– Man ska komma ihåg att med narkotikahundar handlar det inte alltid om att göra beslag utan att de förhindrar att folk vågar smuggla knark. Men det är ju svårt att bevisa, säger Mattsson.


Öppnare gränser
Han håller dock med tulldirektören på Åland Christina Ehrnström om att narkotikahundarna inte är oumbärliga, utan att det också krävs fler arbetsmetoder.
– De mest sofistikerade smugglarna kommer på nya sätt att ta sig förbi tullen och lura hundarna, men många andra skulle förhindras. Jag har själv jobbat som hundförare i fyra år så jag vet hur effektivt de arbetar, säger han.
Han menar att tullen bör tänka om och se det här som en viktigare fråga.
– Det är verkligen en dålig idé med få hundar och det tror jag allmänheten tycker också. Det kan faktiskt vara avgörande till hur mycket knark som tas till Åland. Nu på kort sikt blir det om inte fullständigt öppet så i varje fall mycket friare, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax