DELA

Oljeutsläpp från ms Eckerö

I går på förmiddagen läckte cirka 100 liter olja från ms Eckerö ut i hamnen i Grisslehamn.
Efter teknisk utredning och förhör har Kustbevakningen i Sverige nu lämnat över frågan till åklagarmyndigheten.
I går morse hamnade ungefär 100 liter olja i havet i hamnen i Grisslehamn. Läckaget inträffade samband med att en tank ombord på Eckerölinjens ms Eckerö skulle tömmas i land.
– Det handlar om vattenblandad olja som används för rengöring i maskinrummet, säger Bo Gustav Donning på Eckerölinjen.
Donning betonar att incidenten inträffade på grund av den mänskliga faktorn.
– Det var helt enkelt ett misstag, säger han.


Hela hamnen
Oljan spred sig över hela den yttre hamnen i Grisslehamn.
– Det har funnits olja ungefär från den punkt där stäven på ms Eckerö är då hon ligger vid kaj och i hela hamnen. Inte jämnt men i olika tjocka sjok som har drivit omkring, säger Kenneth Strömberg, insatsledare på räddningstjänsten i Norrtälje kommun.
– Vi har hållit på hela dagen med att dra ihop oljan med länsar till slamsugningsbilar och vi har också använt absorberingsmedel.
Vid 18-tiden i går kväll höll räddningstjänsten fortfarande på med saneringsarbetet men enligt Strömberg var nästan all olja borta vid det laget.


Inga detaljer
Kustbevakningen i Sverige gjorde vid 14.30-tiden svensk tid en teknisk undersökning ombord på ms Eckerö och förhörde då också både befälhavaren och maskinchefen om det inträffade.
Kustbevakningen lämnade dock inte ut några detaljer kring vad man kommit fram till utan meddelade bara att ärendet har överlämnats till åklagare för vidare utredning.
ms Eckerö blev försenad på grund av läckaget men kunde från och med eftermiddagen i går segla enligt den normala tidtabellen.

Titte Törnroth-Sarkkinen