DELA

”Olagliga” frimärken åter hos Posten Åland

Posten Åland har fått tillbaka de otandade provtryck av åländska frimärken som i december i fjol var utbjudna på en auktion i Sverige, och vet nu hur de hamnade där.
Det var en svensk frimärksfirma som på auktion bjöd ut åtta poster med provtryck, men Posten Åland lyckades stoppa försäljningen.
– Allt tryckmaterial som har att göra med framställningen av åländska frimärken tillhör Posten Åland. Det är olagligt att sälja sådant material, sade då Anita Häggblom, chef för Posten Åland Frimärken.
Nu vet posten att den eller de som lämnade in materialet till försäljning hade fått det genom speciella omständigheter, saknade kunskap om vad det var för material och hade handlat i god tro. Man har ingen orsak att misstänka några oegentligheter.
– Saken är utagerad för vår del, säger Anita Häggblom.
Före auktionen såldes dock på nätauktionssajten Tradera ett otandat märke med motivet Föglö kyrka från 2001 för 810 kronor. Säljaren, som fanns i Sverige, hade satt utropspriset 1 krona. Detta märke kommer med största sannolikhet från samma material.
Det märket var det för sent att få tillbaka, och det tillhör nu gruppen ”rariteter från Åland”, som Anita Häggblom uttrycker det.

Mårten Sundberg