DELA

Obundna vill krympa lagtinget

Det finns för många ledamöter i lagtinget.
Det tycker Fredrik Karlström (OB) som föreslår att antalet minskas från 30 till 20.
När han presenterade sin motion i lagtinget på fredagen, efter lunchen, fanns bara sju ledamöter på plats. Det såg han som ett tecken på att han har rätt.
Vilket annat samhälle har en lagstiftande församling där det går bara 900 invånare per ledamot, undrade Karlström.
Heltidspolitiker kostar skattepengar. Och ju mer makt som flyttas till EU-parlamentet, desto mindre får landskapet att säga till om.
Därför vill Karlström att lagtinget undersöker möjligheterna att skala bort en tredjedel av lagtinget, alltså tio ledamöter.
En annan möjlighet vore att ta bort ”Lex Gunnar”, bestämmelsen om att landskapets ministrar inte samtidigt kan sitta i lagtinget.
Då skulle man i teorin kunna minska antalet ledamöter med upp till sju personer.
Men Karlströms partikamrat Danne Sundman tycker att ministrarnas dagliga tillvaro är ”fullständigt omänsklig”. Om de också skall sitta i lagtinget bör de få en sekreterare per minister, eller partigrupp, tycker Sundman. Och det skulle minska inbesparingarna.

Svårare lagstifta
Barbro Sundback (S) anser att lagstiftningsprocessen snarare blivit mera komplicerad med åren.
– Så vad skall man grunda ett färre antal ledamöter på?
Olof Erland (Lib) tycker att lagtinget är ”övervärderat lagstiftningsmässigt”, och att Karlströms förslag är intressant om än en spekulation. Så Erland kan tänka sig en ”realistisk diskussion” om lagtingets framtid.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax