DELA

Obunden samling rivstartar valkampanjen

Med ett omorganiserat och ”starkt parti”, rullande valstuga i en tidigare bokbuss från Borås och målsättningen att få två mandat till i lagtinget har Obunden samling (OB) nu dragit i gång sin valrörelse.
Partiet lovar även ett program för ”ordning och reda i åländsk politik”.
– Det är bara 388 dagar kvar till valet nu så vi tycker det är dags. På fredag är vi med på Open by night och på tisdag inleder vi vår kommunrunda med besök i Saltvik, säger Obunden samlings ordförande Gun-Mari Lindholm till åländsk media som på onsdagen samlats utanför Självstyrelsegården på inbjudan av partiet.
Det är en entusiastisk grupp politiker som samlas runt den gula buss som är Obundens samlings ”valstuga” under valrörelsen. På pärmsidan av partiets nya valbroschyr finns, förutom dagens fyra lagtingsledamöter, två tomma siluetter som ska symbolisera partiets strävanden att få in åtminstone två representater till i lagtinget vid valet näst år.
– Vi är ett starkare parti. Vi har strukturerat upp oss och är nu mer projektinriktade och jobbar i olika grupper för att få ett bredare engagemang, bättre än hittills, säger Gun-Mari Lindholm.

Största parti
En arbetsgrupp inom partiet har sedan 2008 arbetet med att omorganisera partiet.
– Nu är vi redo att ta en ledande roll, bli ett stort eller till och med det största partiet på Åland, säger Danne Sundman.
Utifrån arbetsgruppens slutsatser och visioner jobbar partiet bland annat med att förbättra kommunikationen intern, mellan lagtingsgruppen, styrelsen och kommunalt aktiva.
Två ämnesinriktade grupper är redan i arbete och en till är på gång.
– Det är väldigt inspirerande att få jobba med ämnen man brinner för. Om man behöver ju inte sitta i lagtinget för att engagera sig i en fråga, säger Donny Isaksson, och tar sig själv som exempel.

Två program
Obunden samling lovar även att ta fram ett valprogram.
– Det gjorde vi även för valet 2007 och det visade fungera väldigt bra. Vi gör det så väljarna vet vad de röstar på. Det där med olika åsikter inom partiet ska det bli slut med nu, den stafettpinnen ger vi vidare till andra partier, säger Gun-Marie Lindholm.
I mars planerar partiet även att lansera ett program för ”Ordning och reda i åländsk politik”, vars innehåll tangerar allt från rättsäkerhet till ekonomi.
– Det ska bli slut på cirkusen nu. Förtroendet för politiken ska återskapas, säger Gun-Mari Lindholm.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax