DELA

Öberg vägrar betala – sitter heller i fängelse

Mirjam Öberg, 77 år, känner sig kränkt över att Ålands tingsrätt dömde henne men friade bilföraren efter olyckan på Storagatan i mars i fjol.
– Hur kan man döma bara den ena parten, undrar hon.
När Nya Åland pratade med henne i fredags, dagen efter domen, var hon fortfarande omtumlad. Kvällen före deltog hon i kulturdebatten i Alandica där domen diskuterades livligt i bänkraderna.
– Alla som pratade med mig tyckte att det var fullständigt horribelt. Ingen kunde fatta att det kan bli så som det blev, berättar hon.


”Absolut säker”
Hon upplever domen som kränkande.
– Så känner jag det. Jag har gott samvete – jag vet att vi gick på skyddsvägen. Det är jag absolut säker på. Jag har suttit i lagtinget i 16 år och jag har gått den där vägen under hela den tiden. Jag går alltid samma väg. Varför skulle vi ha gjort en omotiverad krok österut, bakom refugen?
Enligt henne borde skuldbördan ha varit delad så att också bilföraren hade blivit dömd. Väninnan May Flodin, som gick på hennes högra sida och som träffades först av bilen, dog dagen efter av de svåra skador hon ådrog sig. Också Mirjam Öberg skadades svårt.


”Hellre fängelse”
Hon upprörs över att hon dömdes att ersätta föraren för hans förstörda bil. Han yrkade på att få 3.200 euro för bilen och tingsrätten dömde Mirjam Öberg att betala 2.000 euro.
– Jag betalar inte. Hellre går jag i fängelse, säger hon.
Hon påpekar att bilen var rätt gammal och att både 3.200 och 2.000 euro känns som ett högt pris.
– Det blir ju som ett sätt att tjäna pengar. Först kör man på två människor och så får man betalt för det. Så känns det för mig i dag.
”Jag har alltid trott att man inte får köra på någon ostraffat, och att alla bilister måste köra så att man behärskar sitt fordon i alla situationer”, säger hon.
– Det här är djupt orättvist. Jag går och funderar på det här hela tiden.


Överklagar domen
Hon nödgas också ta in sin döda väninna i sina funderingar.
– Det mest rättvisa skulle i så fall vara att inte döma mig. May kan ju inte ställas till svars med den anledningen att hon dog.
Sannolikheten är mycket hög för att Mirjam Öberg via sitt juridiska biträde Gunnar Jansson, lagtingets förste vice talman, lämnar in besvär och att ärendet går till Åbo hovrätt för ny prövning.
– För min egen del måste jag gå vidare med det här. Jag kan inte tänka mig att lämna domen oprövad. Mitt rättstänkande kräver det.


Fler vittnen?
Hon erinrar sig att det fanns personer som pratade med henne och May utanför Självstyrelsegårdens lagtingsdel när alla var på väg hem efter den välbesökta föreläsningen.
– Ingen av dem har hörts som vittnen. Det skulle vara intressant om någon av dem som såg oss gå iväg söderut skulle ge sig till känna, säger hon.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax