DELA

Nytt namn i rånutredning

– Jag tror att rånet mot Ålandsbanken blir uppklarat, men eftersom det handlar om riktiga yrkesbrottslingar tar det tid.
Det säger kommissarie Teijo Ristola vid centralkriminalpolisen i Åbo.
I Sverige har ytterligare en man, 25 år, namngivits som misstänkt för inblandning i rånet. Denne är redan häktad för ett annat brott.
Den 33-årige man som i november häktades i sin frånvaro misstänkt för delaktighet i rånet mot Ålandsbanken den 10 augusti är fortfarande på fri fot.
Nya Åland har tagit del av Stockholms tingrätts häktningsbeslut som visar att mannen misstänks vara en av dem som befann sig inne i banken och som riktade vapen mot personalen. Mannen är redan tidigare välkänd för polisen och rättsväsendet (se artikel nedan).
Mot en 25-årig man, som redan är häktad för ett annat brott, har också inletts förundersökning om delaktighet i rånet. Han har av tingsrätten tilldelats samma försvarsadvokat som 33-åringen.
Det andra brott som 25-åringen är häktad för att han skulle ha misshandlat sin bror.

Många figurerar
Polismyndigheterna i Stockholm vill överhuvudtaget inte kommentera någon av de nu aktuella namnen. Nya Åland har utan att lyckats nå dem sökt männens försvarsadvokat och åklagaren Krister Pettersson.
De poliser som arbetar med fallet i Finland vill inte gå närmare in på de svenska polismyndigheternas ansvarsområde.
– Det är många namn som figurerar nu och det är också självklart att man förhör olika personer som är misstänkta eller dömda för andra brott, säger kommissarie Ristola.
På frågan om hur den finländska delen av utredningen fortskrider svarar Ristola att det är fråga om ett tidskrävande arbete där alla hittills kända detaljer, vittnesmål och iakttagelser dubbelcheckas och kontrolleras om och om igen. Men han är optimistisk och tror att rånet kommer att klaras upp.
Att det handlar om yrkesbrottslingar är han övertygad om.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax