DELA

Nytt namn i ÅAB-styrelse

Ett helt nytt namn till styrelsen fördes fram vid Ålandsbankens stämma på torsdagseftermiddagen; helsingforsaren Teppo Tabermann, med lång bankerfarenhet och med många styrelseuppdrag.
Ett namn som förhandlades fram så sent som på stämmodagen vid ett möte mellan de stora aktieägarna.
Eftermiddagens välbesökta ÅAB-stämma blev en riktig orgie i känslor. Bankens vd Peter Grönlund och aktieägaren Birgitta Johansson äntrade podiet och uttryckte sin oro för den turbulens som ”det finlandssvenska kapitalets” köp av ÅAB-aktier tillsammans med Wiklöf Holding orsakat på sistone. Men de finlandssvenska företrädarna som fanns på plats – Aktias vd Mikael Ingberg, Veritas vd Jan-Erik Stenman, Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh med flera – rörde inte en min.
Birgitta Johansson krävde ett svar av Wiklöf Holdings ägare Anders Wiklöf direkt:
– Ämnar du se till att Ålandsbanken är i åländsk ägo i framtiden?
Anders Wiklöf steg upp i talarstolen och svarade med emfas:
– Fortsättningsvis anser jag att jag är ålänning. Så länge jag lever ska jag se till att ingen Aktiaskylt hamnar på Ålandsbanken, sa han och rev ner applåder.

Gammal chef
En ny medlem valdes in i styrelsen. Men det blev ett helt annat namn än det som styrelsen föreslagit på förhand, Johan von Knorring, vd för kemikalieagenturen Bang & Bonsomer, och ett namn som förhandlades fram så sent som på stämmodagen vid möte mellan de stora aktieägarna.
– Teppo Tabermann. Min gamla chef från tiden på Helsingfors aktiebank, myste Wiklöf Holdings vd Nils Lampi.
I övrigt omvaldes styrelsen.
Också bankens styrelseordförande Göran Lindholm var nöjd med valet av Teppo Tabermann.
– Wiklöf-sfären hade ett annat namn tidigare, Jan-Erik Stenman, men vi tyckte att han var för nära Aktia. Tabermann har vaskats fram av bland andra Kaj-Gustaf Bergh. Tabermann fanns med på listan över tänkbara ledamöter redan för flera år sedan.
Det var precis packat i Arkens restaurang. De som hamnade långt bak – ända in i Kaptenssalen – följde med händelserna på podiet via stora skärmar.
780 aktieägare hade anmält sin närvaro.

ANNIKA ORRE