DELA

Nytt hopp för Minimarket

Kesko ska göra en ny prövning av den ansökan som Minimarkets nya innehavare nyligen fick back på.
Det beskedet gav områdeschefen Olli Setänen till Nya Åland i dag på eftermiddagen.
I dagens Nya Åland berättade de blivande innehavarna Marina Vartiainen och Krister Sund (bilden) att de fått nej på sin anhållan om att få fortsätta saluföra Keskos varumärken Pirkka och Euroshopper och att de också nekats tillgång till Plussakortssystemet. Beslutet stäckte deras planer och följden skulle ha inneburit slutet för butiken som funnits i centrala Mariehamn i över 40 år.
– Utan Pirkka, Euroshopper och Plussa går det knappast att driva butiken, sa de.


Reagerade snabbt
Larmet ledde till att Keskos områdeschef Olli Setänen och andra chefer inom Kesko reagerade snabbt. I dag på eftermiddagen ringde Setänen upp Nya Åland.
– Vi har beslutat att processen ska tas om från början. De nya innehavarnas kundansökan ska behandlas på nytt, och om deras erfarenhet är tillräcklig, försäkringar finns och ekonomin är i skick så får de fortsätta på samma sätt som den tidigare innehavaren Åke Lindholm. Jag har redan tagit kontakt med Åke om detta, berättar han.
Han säger att det var Ålands särprägel som fick ledningen att bestämma sig för att ompröva det tidigare beslutet.
– Åland är annorlunda än till exempel Nyland. Vi har insett att vi inte kan tillämpa samma modell på Åland som i resten av landet, ger han som förklaring.


Också Malins livs
Också för Malins livs i Strandnäs, närbutiken som nyligen lades ner, gäller samma sak, säger han. Det fanns villiga efterträdare men också de fick nyligen nekande besked från Kesko.
– Om de lämnar in en ny kundansökan så prövas också den på nytt, lovar Olli Setänen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax