DELA

Nytt hopp för Minimarket efter larm om stängning

Kesko ska göra en ny prövning av den ansökan som Minimarkets nya innehavare nyligen fick back på.
Det beskedet gav områdeschefen Olli Setänen till Nya Åland i går.
I gårdagens Nya Åland berättade de blivande innehavarna Marina Vartiainen och Krister Sund att de fått nej på sin anhållan om att få fortsätta saluföra Keskos varumärken Pirkka och Euroshopper och att de också nekats tillgång till Plussakortssystemet. Beslutet stäckte deras planer och följden skulle ha inneburit slutet för butiken som funnits i centrala Mariehamn i över 40 år.
– Utan Pirkka, Euroshopper och Plussa går det knappast att driva butiken, sa de.


Reagerade snabbt
Larmet ledde till att Keskos områdeschef Olli Setänen och andra chefer inom Kesko reagerade snabbt. I går på eftermiddagen ringde Setänen upp Nya Åland.
– Vi har beslutat att processen ska tas om från början. De nya innehavarnas kundansökan ska behandlas på nytt, och om deras erfarenhet är tillräcklig, försäkringar finns och ekonomin är i skick så får de fortsätta på samma sätt som den tidigare innehavaren Åke Lindholm. Jag har redan tagit kontakt med Åke om detta, berättar han.


Åland annorlunda
Han säger att det var Ålands särprägel som fick ledningen att bestämma sig för att ompröva det tidigare beslutet.
– Åland är annorlunda än till exempel Nyland. Vi har insett att vi inte kan tillämpa samma modell på Åland som i resten av landet, ger han som förklaring.
Omprövningen startar omedelbart och besked ges om cirka två veckor.
Nya Åland fick en hel del telefonsamtal från upprörda Minimarketkunder i går.
– Fruktansvärt att småbutikerna tvingas stänga, tyckte de.


Också Malins livs
Barbro Lindeman, tidigare köpman och hälftenägare till fastigheten där Malins livs verkade i Strandnäs tills helt nyligen, berättar att det fanns de som var villiga att driva butiken vidare, men att Keskos besked till dem var det samma som Minimarkets nya innehavare fick.
– De väntade länge på beskedet, men när det blev nej så fanns det inga förutsättningar för dem att fortsätta. Det är sorgligt.
Också för Malins livs gäller samma sak, säger Olli Setänen.
– Om de som vill ta över butiken lämnar in en ny kundansökan så prövas också den på nytt.


”Ett minivaruhus”
Ulla Johansson funderade i går på att be Minimarket lägga fram en namnlista för att påverka Kesko.
– Jag tror att halva Åland är på krigsstigen för det här! Väldigt många människor handlar på Minimarket som är mångsidig och har kundvänliga öppettider. Butiken är ju som ett minivaruhus som säljer allt från synålar till skor. Jag blev riktigt upprörd när jag läste artikeln. Pirkkaprodukterna är viktiga, det tycker till och med vår katt som äter bara Pirkka-mat!

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax