DELA

Nytt bostadsområde med gröna fingrar

Storgärdan ska kombinera ett bostadsområde och orörd skog.
– Här finns fina gamla tallar och berg. Därför lämnade vi lite gröna fingrar mellan tomtraderna, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.
Intresset var ganska stort när Mariehamns stad visade upp området för allmänheten.
I går visade staden upp Storgärdan i Östernäs för hugade husbyggare. Här kan man bo på Pastellgränd, Akvarellgränd, Palettgränd eller Juseliusvägen och ha nära till dagis, skola, busshållplats och centrum.
De tre gränderna har små tomter på cirka 400-435 kvadratmeter med rätt att bygga på 200 kvadratmeter.
– Det är det urbana stadsplanesättet. Många vill inte ha stor tomt med trädgård att slita med. Det här är första gången vi i så här stor skala har mindre tomter. Gränderna blir lite mer kompakta, säger stadens tekniska chef Kai Söderlund.
Längs Juseliusvägen finns de större tomterna på 600-800 kvadratmeter och med en byggnadsrätt på 250 kvadratmeter.

Auktion
Förutom att man nu satsar på små tomter ska staden också prova på att sälja 12 tomter genom auktion. Auktionen kan trissa upp priserna på tomterna, men de som inte auktioneras ut har fastslagna priser, cirka 20.000 euro för de mindre och 30.000 euro för de stora. Staden har bestämt sig för fjärrvärme och det finns inga möjligheter att välja något annat.
– Det är inte ändamålsenligt med olika uppvärmningssätt i ett så här litet område, säger Söderlund

Naturnära
Stadsarkitekt Sirkka Wegelius berättar att man sparat på naturen så långt som möjligt.
Vad har ni för krav på hur husen ska se ut?
– Vi har stadsmässiga gränder där utseendet är mer styrt när husen byggs så tätt. På de större tomterna upp mot skogen är det mer fritt.
På gränderna har man fastslagit att det ska vara pulpettak på husen och en modern ateljémässig arkitektur. På de stora tomterna är det som sagt mer fritt men staden vill inte ha hus som kräver sprängningar och utfyllnader av mark.
Läs mer i dagens Nya Åland.

Nina Smeds
nina.smeds@nyan.ax