DELA

Nyan med i ny tv-kanal

Att det blev tomt på kvällen gjorde att idén om dagliga tv-sändningar föddes.
I höst får Åland en ny tv-kanal. Bakom står det nystartade teknik- och tjänsteföretaget P24 Media Ab och Nya Ålands Tidningsaktiebolag.
P24 Media Ab och Nya Ålands Tidningsaktiebolag har kommit överens om att tillsammans starta en lokal tv-kanal på Åland. Kanalen ”Åland24” kommer att drivas av ett samägt bolag vid namn Åland24 Ab.
– För oss känns det som helt rätt tid att satsa på tv och den här satsningen är seriös och långsiktig. De dagliga tv-sändningarna med fokus på snabba nyheter kompletterar morgontidningen och vår populära hemsida, säger Stefan Norrgrann, vd på Nya Åland.
Har Nya Åland redan tidigare haft planer på tv?
– Ja vi har gått med de tankarna i drygt ett år, men då har det varit i en helt annan skala, först och främst var det då tänkt för vår hemsida, säger Stefan Norrgrann.
Finns det ingen risk att tidningen blir lidande?
– Jag tror snarare att det är tvärtom, att det kommer att visa sig att det föds nya vanor och att Åland24 kommer att stärka papperstidningen.
Stefan Norrgrann jämför med när internet kom in på marknaden.
– Då fanns samma farhågor, att papperstidningen skulle bli lidande, men det visade sig att det blev tvärtom. Man konsumerar internet, tv och tidningar på olika sätt. Ser man ett inslag på tv blir man sugen att läsa en bakgrund eller en fördjupning i papperstidningen. Man bör förstås se realistiskt och vaket på förändringen, men inte vara rädd.
Stefan Norrgrann säger avslutningsvis att han tycker att det är otroligt spännande med den nya tv-kanalen.
– Det skall bli roligt nu när det blir mer konkret och vi börjar rekrytera folk. Jag ser fram emot att träffa de nya medarbetarna på Åland24.


Kommer till hösten
Redan i höst kommer ålänningarna att kunna se tv-kanalen Åland24. Distributionen kommer att ske på flera olika sätt, men inledningsvis ses kanalen på internet och i de tusentals hushåll som använder sig av Ålcoms IPTV-lösning.
– Vi utvecklar successivt en plattform där målet är att Åland24 någon gång i vinter ska nå ut till alla åländska hem, säger Thomas Holmström, teknisk projektledare och en av grundarna i P24 Media Ab.
Han berättar att Åland24 förutom på internet och IPTV förhoppningsvis även skall gå ut via Smedsböle och kabeltv så småningom.
– Det här är ett stort kliv för Åland och jag tycker att det är väldigt roligt att vara delaktig i en så här seriös och grundlig satsning, tillägger Thomas Holmström.


Rekrytering börjar
Åland24 Ab har rekryterat Marika ”Mysan” Sundqvist till vd. Hennes uppgift blir att etablera Åland24 Ab samt att sedan sälja reklamutrymme och producera korta reklamfilmer som omger Åland24:s nyheter.
– Det blir jättespännande att jobba med TV som ju är ett kommunikationsmedium som ger klara fördelar för annonsörerna, säger Mysan Sundqvist om utmaningen att sälja in ett nytt sätt för de åländska annonsörerna att nå ut till marknaden.
Tidigare har Mysan Sundqvist aldrig arbetat med tv-mediet på det här sättet.
– I och med Idrottsgalan har jag nosat på mediet lite grann. Där har vi framställt korta filmsnuttar tillsammans med personer som arbetar med tv professionellt så jag har fått se lite grann hur det går till, och blivit nyfiken på mediet, säger hon.


Lediga jobb
Åland24 söker nu journalister och säljare. Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman, som aktivt medverkat i konceptets utformning, och Mysan Sundqvist leder rekryteringen av journalister som ska fokusera enbart på tv-produktion inom ramen för Åland24.
– Jag tror att det kommer att finnas många intresserade på Nya Åland och övriga medier på Åland, men förhoppningsvis även bortifrån. Dessutom planerar Åland24 att anlita frilans så det finns möjligheter för fristående bolag att visa sitt intresse, säger Nina Fellman.
Förutom till den redaktionella sidan så söker även Åland24 till den kommersiella sidan kreativa människor eller företag som vill vara med och utveckla framtidens mediemarknad på Åland.
– Sammanlagt är det ungefär fem personer som skall rekryteras, vi har tänkt oss tre på den redaktionella sidan och två säljare, säger Mysan Sundqvist.
Rekryteringsprocessen börjar redan i dag. Eftersom Åland24 vill komma i gång så snabbt som möjligt under hösten hoppas man att rekryteringen skall gå fort och ansökningstiden är bara två veckor.


Under samma tak
Rent fysiskt kommer Åland24:s redaktion att sitta i tidningshuset i Dalbo.
– Till en början flyttar vi in på nedre våningen i norra längan, berättar Mysan Sundqvist.
Att både tv- och tidningsredaktionen placeras i samma hus ser hon som en stor fördel.
– Det är bra med mycket kunskap samlat under samma tak. Hur det praktiska samarbetet mellan redaktionerna skall fungera vet jag inte riktigt än, men allt annat än att samarbeta vore ju dumt.
Nina Fellman förklarar att Åland24 kommer att ha full tillgång till tidningsredaktionen.
– Åland24 kommer att ha en egen redaktion, men med ett intimt samarbete med Nya Åland. Tidningens kunskaper och resurser kommer att användas även i tv-redaktionen.
Personalen på Nya Åland informerades nyligen om de nya planerna. Hur har reaktionerna varit?
– Det har varit positiva reaktioner. Personalen tycker att det skall bli roligt och spännande. Som vanligt på Nyan är startsträckan för att bli entusiastisk ganska kort. Redan på informationsmötet som vi hade förra veckan kom flera nya idéer fram.
Själv säger Nina Fellman så här om projektet:
– Det mest spännande som har hänt på jag vet inte när. Det här är en chans för oss att få göra något helt nytt och erbjuda något som ålänningarna vill ha; tv. Rörlig bild, inte bara på tv utan även på internet är något som efterfrågas. Det här känns som nästa steg, det ligger i tiden.


Vill sälja konceptet
Medan Åland24 fokuserar enbart på Åland så har P24 Media Ab ambitionen att sälja företagets paketerade koncept nationellt och internationellt. Tv-kanalen Åland24 med sitt samarbete med Nya Åland är i det sammanhanget ett viktigt praktikexempel på hur man kostnadseffektivt kan starta lokala tv-sändningar baserat på den senaste tekniken inom tv-produktion och tv-distribution.
– Vi står inför ett skifte just nu där ny teknik har gjort det möjligt att producera och distribuera tv till kostnadsnivåer som är långt under det som det kostat traditionellt. Detta gör det möjligt att producera tv som är mycket mera lokalt anpassat än tidigare. Kan man dessutom hitta synergier genom att dela på både utveckling och produktion av sådana kanaler så har man ett starkt koncept. Detta är vad P24 Media kommer att göra, alltså möjliggöra för olika parter att producera lokala tv-kanaler men att dela på kostnader och teknik, säger Thomas Holmström.
Thomas Holmström jobbar tills vidare som projektledare för P24 Media Ab. Bolaget söker dock en vd med fokus på att sälja företagets koncept till befintliga eller nystartade nyhetsaktörer på de lokala marknaderna runt om i världen.

MALIN LUNDBERG