DELA

Nya krav stoppar Birger Jarl

Kryssningsfartyget m/s Birger Jarl måste tas ur trafik den 30 september. Orsaken är att hon inte uppfyller de nya reglerna för brandskydd.
Senast den 1 oktober måste fartyg i internationell trafik som transporterar fler än 36 passagerare uppfylla IMO:s nya brandskyddsregler. De fartyg som inte uppfyller kraven måste uppgraderas för att få fortsätta trafikera.
Det här orsakar problem för Birger Jarl som trafikerar Stockholm-Mariehamn. Fartygets originalinredning är till stor del av trä men brännbart material är inte längre tillåtet i passagerarutrymmen. Det skriver Ålands sjöfart och handel.
Nu har rederiet Ånedinlinjen några alternativ för att rädda fartyget. De kan riva ut inredningen och ersätta den med material som uppfyller kraven, eller göra inredningen obrännbar. En brandskyddsmetod testas som bäst på Åland.


Nytt tonnage
Ålands sjöfart och handel skriver att rederiet räknar med att Birger Jarl ska återgå i trafik senast i december i år, om uppgraderingen lyckas det vill säga. Annars återstår som tredje alternativ att bygga nytt tonnage.
Magnus Strauch, vd för Ånedinlinjen, berättar för Ålands sjöfart och handel att man söker ersättande tonnage.
– Vi har börjat titta på lite nyare modeller, men ändå inte riktigt flytande shoppingvaruhus, säger Strauch.
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist