DELA

Ny turismstrategi får vänta

Medlemmarna i Ålands turistförbund har fortfarande inte fått ta del av landskapets nya plan för turismen.
– Det är viktigt att vi får känna att vi har varit med och tagit fram den, påpekade turistförbundets vd Annica Jansson för näringsministern i går.
300. 000 euro ska Ålands turistförbunds budget kapas med nästa år enligt landskapsregeringens förslag. Redan 2009 skars medlen ner med 100. 000. Sedan 2006 har landskapsmedlen minskat med 32 procent. Totalt har man en budget på 1,8 miljoner nästa år.
– Vi hade hoppats att regeringen skulle inse att turismen är värd att satsa på om man vill få fart på ekonomin, sade Annica Jansson på Ålands turistförbunds höstmöte i går.
Som jämförelse tog hon Sverige, där man trots dåliga tider har satsat 50 miljoner extra på turismen nästa år. Som en positiv nyhet kunde Jansson konstatera att turismen på Åland fortfarande ligger på pluss, medan den i Finland minskat med nio procent sedan förra året.
Personalkostnaderna är ett av de områden man får dra ner på.
– Vi kommer inte att avskeda någon. Däremot kommer vi att ta ut semestrar i ledig tid. Det kommer att bli tufft, personalen har redan mycket övertid, sade Jansson.

Hoppet kvar
Målen för nästa år blir att satsa ännu mer på webportalen visitaland.com och på hög exponering i media. Man fortsätter även att i högre utsträckning prioritera närregionerna, som riket och Sverige.
Lena Brenner, koordinator för skördefesten, betonade värdet av kontakten med journalister. I år har flera stora reportage skrivits om skördefesten i riksmedia.
Gun-Britt Gullbrandsson, som sitter i Föglös kommunstyrelse, undrade om man verkligen tänker skära ner på turistinformationen i skärgården.
– Den är till stor hjälp för turisterna, sade hon.
Annica Jansson har trots de dystra framtidsutsikterna fortfarande hopp om att lagtinget ska gå emot regeringens förslag.

Försenade strategi
Landskapets nya turismstrategi som skulle ha varit klar till i år kommer att presenteras först i januari. En strategigrupp är dock tillsatt som ska ta fram ett underlag.
– Det ska sedan manglas och diskuteras, sade Jan-Erik Mattsson.
Så mycket konkret från gruppen hade Mattsson ännu inte att presentera. Men en längre säsong och en kvalitetshöjning på logisidan står på prioriteringslistan.
– Hur går det med cykelfärjorna?undrade någon i församlingen.
Men enligt Mattsson är cykelfärjorna inte lönsamma i det här läget men utvecklas cykelvägarna kommer de säkert att komma tror han.
– Våra medlemmar har ännu inte fått ta del av strategin, när får vi göra det?undrade Annica Jansson.
Mattssons svar blev att turistförbundet inte kommer att få del av den förrän den presenteras i januari.
Någon ville veta hur hög prioritet turismstrategin har hos regeringen och enligt Mattsson är statusen hög.

Fick pris
Havsviddens vd Mikael Kraft fick årets turismpris. Han belönades för sin innovativa finansieringsmodell och för att han kommer med nya initiativ. Han har också lyckats minska kostnaderna genom sin satsning på miljöarbete.
– Det unika med Kraft är att han delar med sig av sina goda idéer till andra, sade styrelsens ordförande Terese Flöjt.
Under kvällen bytte Ålands turistförbund namn till Visit Åland. Förslaget understöddes enhälligt genom handuppräckning. Näringsministern informerade även om att ett avtal nu har tecknats med en byggnadsingenjör för renoveringen av sjöfartsmuseet. Allt enligt budget.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax