DELA

Ny beskattning en katastrof för Mariehamn

Ett blomstrande näringsliv har länge gynnat Mariehamns stad. Men ett färskt förslag vill ta bort kommunernas andel av samfundsskatten.
– Förslaget är en katastrof för staden, säger Ålands kommunförbunds ordförande Niklas Eriksson.
Finansministeriets skattearbetsgrupp, som letts av understatssekreterare Martti Hetemäki, slutförde nyligen sin rapport. I den föreslås en rad ändringar i den finländska beskattningen. En av dem är att kommunernas andel av samfundsskatteintäkten helt ska flyttas till staten.
Inkomstförlusterna för kommunerna ska enligt arbetsgruppens förslag istället kompenseras genom statsbidragssystemet.
– Samfundsskatten är för några åländska kommuner väldigt viktig. Den intressanta frågan är vad som kommer istället och om det väger upp, säger Niklas Eriksson, styrelseordförande i Ålands kommunförbund.
Han påpekar att den allra största förloraren på Åland skulle bli Mariehamn som i budgeten för 2010 hade närmare 7,4 miljoner euro i samfundsskatter.
– Förslaget är en katastrof för staden som får över 80 procent av samfundsskatten. Nästan alla bolag har sina kontor i Mariehamn.
Bjarne Pettersson, stadsdirektör i Mariehamn, säger att man inte kan ta bort samfundsskatterna utan vidare.
– I så fall måste man kompensera på motsvarande sätt med till exempel landskapsandelar. Man kan inte bara ta bort den utan vidare, säger han.
De ersättande medlen kanske ger en annan fördelning över kommunerna.
– Det finns förstås en risk att vi förlorar på det här ändå, men det måste ske en utjämning på något sätt.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström