DELA

Nu synas upphandlingen i sömmarna

Redan för en månad sedan fick landskapsrevisorn Agneta Mannberg-Jansson i uppdrag att granska upphandlingen av Skarven.
– Jag vet att hon har ställt frågor till trafikavdelningen, berättar förvaltningschef Arne Selander.
Nya Åland har ställt frågor om den interna utredning om Skarven-affären som pågår parallellt med Viking Lines tekniska granskning och förberedelserna inför en eventuell juridisk process med skeppsbyggnadsvarvet i Klaipeda, Litauen.


Rummet låstes
Vad var det egentligen som hände med projektledaren Göran Holmbergs arbetsrum?
– Göran Holmbergs arbetsrum låstes och de enda personer som har nyckel till rummet är jag och trafikavdelningens chef Niklas Karlman. I arbetsrummet finns datorn med alla uppgifter om Holmbergs korrespondens med varvet.
Arne Selander betonar att rummet inte stängdes för att skuldbelägga Göran Holmberg utan för att man ville försäkra sig om att allt material skulle finnas kvar.
– Det är Göran Holmberg som skött alla kontakter med varvet. Han har all e-post i datorn. Enligt de uppgifter jag har fått finns informationen bevarad. Dessutom finns det ett omfattande skriftligt material i hans arbetsrum, material som hör ihop med ärendet. Vi tyckte helt enkelt att det var enklast att vidta de här åtgärderna.


Externa revisorer?
Ska Agneta Mannberg-Jansson göra granskningen på egen hand?
– Hon har möjlighet att anlita externa revisorer och granskare om hon bedömer att det behövs. Det jag vet är att utredningen pågår och att hon har ställt frågor till trafikavdelningen. Jag kan däremot inte avslöja vad hon frågat eftersom utredningen pågår.
Vet du hur länge granskningen ska pågå?
– Nej.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax