DELA

Nu kan man tanka etanol på Åland

Det nya RE85-bränslet finns nu att tanka på Kantarellmacken i Jomala. I fredags öppnades macken på nytt av miljöminister Carina Aaltonen efter att ha varit stängd sedan i början av september.
RE85-bränslet, som består av 85 procent etanol och resten bensin, framställs av finskt organiskt avfall på anläggningar i riket. Avfallet kommer främst från livsmedelsindustrier, men också från komposterbart hushållsavfall.
Det är den finska bensinkedjan St1 som framställer bränslet och Kantarellmacken tillhör den kedjan. St1 har sedan ett antal år tillbaka försökt att utvidga den inhemska etanolproduktionen och erbjuda den som ett alternativ till den importerade etanolen som oftast görs på stärkelse från majs eller sockerrör. Etanolen från majs och sockerrör har ofta ifrågasatts, eftersom framställningen av etanolen ofta kräver enorma mängder fossilt bränsle.
Etanoltillverkningen har också pressat upp matpriserna i till exempel Mexiko, där majsen är en basföda, på grund av skenande majspriser. Den här etanolen är dock enbart tillverkad på organiskt avfall och produktionen täcker hela Finlands efterfrågan, vilket innebär att ingen extra etanol importeras från andra länder.
– Jag har också länge varit tveksam till etanolen, men den här metoden är helt i rätt riktning och det vill vi på landskapsregeringen stödja, säger miljöminister Carina Aaltonen (S).
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson