DELA

Nu hänger Sune i lagtinget igen

Nu får tidigare talmannen Sune Eriksson hänga i lagtinget dygnet runt. I dag avtäcktes en tavla av Eriksson som nu får göra sällksap med alla tidigare talmän på talmanskonferensens vägg.

Juha Pykäläinen har avbildat tidigare talmannen Sune Eriksson. Sune Eriksson var talman 1999-2000. Avtäckningen skedde med pompa och ståt i talmanskonferensen i dag. Det fattas ännu tre tavlor för att samlingen av tidigare talmän ska vara komplett. Ragnar Erlandsson, som egentligen står i tur att hängas upp, har avbildats av Pauliina Turakka och den tavlan förväntas bli klar snart säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson.

Talmännen får själva föreslå konstnär för sitt porträtt.
– Vi har också sänt ut en förfrågan till Viveka Eriksson och Barbro Sundback vilken konstnär de vill bli avbildade av. Vi väntar ännu på svar.
Kanslikommissionen fattar sedan det formella beslutet att konstnären ska anlitas.

Är det här med att avbilda talmän på tavla en förlegad tradition?

– Kanslikommissionen har beslutat så här. men personligen tycker jag att eftersom vi har haft så här sedan den fösrta talmannen är det synd att sluta när vi fått kvinnliga talmän. Jag ser fram emot att ha kvinnor på väggen, säger Susanne Eriksson. (ns)