DELA

Nu drar lågtrycket vidare

Ovädret verkar nu försvinna lika snabbt som det kom. Enligt SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson drar lågtrycket vidare mot Baltikum.
Ovädret som nådde sin kulmen på Åland under natten till måndagen har också orsakat stora problem i Sverige. Dagens Nyheter skriver bland annat att en klass 1-varning utfärdades längs Östersjökusten i går och det rapporterades om strömavbrott, nedfallna träd över vägar och inställda färjeturer mellan Oskarshamn och Visby.
Men enligt meteorolog Lovisa Andersson väntas ovädret nu dra vidare i sydostlig riktning mot de baltiska länderna.
– Det borde mattas av, men det kan bli fortsatt blåsigt under måndag kväll och under natten till tisdag och det finns fortfarande lite åska ute till havs, säger hon till Nya Åland under måndagseftermiddagen.

Regnskurar
I dag, tisdag, kan vi vänta oss betydligt bättre väder än i går. Men helt regnfritt blir det knappats.
– Det kan bildas stråk med moln och regnskurar i och med att kall luft nu går över relativt varmt hav. Och Åland ser ut att ligga under de stråken. Men det blir inte alls lika ihållande regn som det här senaste.
Temperaturen blir också fortsättningsvis betydligt lägre än den sensommarvärme vi har vant oss vid den senaste tiden.
– Det blir en temperatursänkning, runt tio grader dagtid. Det ser ut som om det blir kallast under tisdagen och onsdagen, sedan kan temperaturen stiga någon grad. Det blir lite mera lågtrycksbetonat väder nu helt enkelt och senare i veckan kommer vinden att tillta.
Läs mer ovädret i morgondagens Nya Åland!

Minna Wallén-Widung