DELA

Nu börjar jakten efter turisterna på allvar

I veckan inleder det anlitade företaget Graffman ab sitt arbete med att ta fram en fungerande turismstrategi.
Först ut är intervjuer med åländska nyckelpersoner. Och mannen bakom projektet menar att Åland visst kan ta sig ur sin onda cirkel.
Namnet är Johan Graffman och prislappen ligger på 46.000 euro. Den summan ska landskapsregeringen betala för en turismstrategi som den här gången – på allvar – ska locka turisterna till ön.
Hur ska det lyckas den här gången när det gått i stöpet så många gånger tidigare? Genom konkreta idéer, penningstarka partners och en hög grad av delaktighet från ålänningarna. Så förklarar Johan Graffman planen.
Största styrkan Åland har är sin skärgård, menar han.
– Det inte är mer än sju till åtta procent av världens yta som består av skärgård, och den här i Skandinavien är oerhört rik och vacker. Den ska man lyfta fram, sen behöver man göra den mycket mer tillgänglig.


Åre och Sälen
Det ska den göras genom att förbättra infrastrukturen och utöka antalet aktiviteter och restaurangmöjligheter. Åland befinner sig i dagsläget i något av en ond cirkel. Få turister innebär låga inkomster och färre personer som vågar starta eget.
Johan Graffman menar att Åland ändå kan vända trenden genom att ta exempel från andra länder.
– I Sverige har vinterorter som Åre och Sälen lika mycket folk på sommaren just därför att man bygger upp med andra aktiviteter och skapar andra typer av attraktioner. Genom att se vad andra har gjort ger det ju lite mod.
Lösningen är konkreta idéer och starka partners som går in och finansierar projekt. Ski star och Holiday club är två exempel på konkurrenskraftiga spelare som i grannlandet byggt hotell och multiarenor på platser de ansett haft potential.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall