DELA

Nu är det full fart på Solkatten

Det nya gruppfamiljedaghemmet Solkatten i Lemland Prestgården har hållit öppet i en månad.
– Det är som ett minidagis men med en familjär känsla, säger Carina Westergård, ledande familjedagvårdare.
Här finns vanligen åtta barn i åldrarna 1-3 år. Men när Nyan kommer på besök på fredag morgon är bara tre av dem på plats. Några är sjuka och andra börjar lite senare på dagen. Ändå är det full rulle. Nova Eklund och Amanda Schultz kryper upp i soffan med böcker och borstar i händerna medan Nelly Westerlund är upptagen med ett Villa Villerkulla i miniatyr.
Initiativet att samla verksamheten under ett tak kom först från dagmammorna.
– Vi tyckte att det skulle vara roligt att ha en gemensam lokal. Ungefär samtidigt tog också socialsekreterare Keijo Sjöblom upp saken med oss, säger Carina Westergård.

Köpte hus
Nu började jakten på en lämplig lokal att hyra. Kommunen letade under ett års tid men det var inte helt lätt att hitta någon som var villig att hyra ut sitt hus till verksamheten.
– Folk kanske trodde att barnen skulle slita mycket på huset och att det skulle krävas renoveringar om man ville sälja sedan, säger gruppfamiljedagvårdare Britt Mattsson.
När så det drygt 100 kvadratmeter stora huset på Nybyggarvägen bjöds ut till försäljning kändes det rätt direkt. Huset är byggt 1976 och köptes för 147.000 euro. Det har renoverats och känns både ljust och fräscht.
– Eftersom det finns flera små rum kan man dela upp sig. Det blir lugnare om det finns flera ställen att vara på, säger Carina Westergård.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman