DELA

Nu är alla Båtskärs-möllor i drift

Alla sex vindkraftverk på Båtskären är nu i gång.
– I dag när alla möllor går för full effekt försörjs minst hela Mariehamn med omnejd med miljöriktig elenergi, rapporterade Henrik Lindqvist, vd för Ålands vindenergi andelslag, i går.
I fredags inleddes provjusteringen av den sjätte och sista vindmöllan som byggts på Båtskären.
I går när samtliga sex möllor var i drift och vindarna mycket gynnsamma – sydvästliga vindar på 12-13 meter per sekund – kunde minst hela Mariehamn försörjas med vindel.
Den som läst att vindkraften på Båtskär ska stå för 17 procent av hela Ålands energibehov på årsbasis och att samtliga vindmöllor på Åland ska står för cirka en fjärdedel av elbehovet på årsbasis kanske tvivlar på uppgiften ovan.
– Det handlar om den momentana förbrukningen, alltså förbrukningen just nu, och när det blåser så bra som det gör just nu försörjer vi vi hela Mariehamn och kanske lite till, förklarade Henrik Lindqvist i går.
Den första möllan började sättas upp i slutet av juli och sedan har arbetet fortsatt med en mölla per 7-10 dagar. Allt grundarbete för möllorna gjordes förra hösten.
– Nu återstår mest städning. Vi reder upp efter oss och räknar med att blir klara med det nästa vecka.


Lyser rött
Den som närmar sig Åland har numera nya landmärken att orientera sig efter.
Vindmöllorna syns även i mörkret som sex röda prickar på rad. Uppe på generatortaket på varje mölla – på cirka 65 meters höjd – finns nämligen stora röda lampor som lyser med ett fast sken dygnet runt, helt i enlighet med flygmyndigheternas krav. (hf)