DELA

November slog alla rekord

Nu är det bevisat svart på vitt att vädret inte är normalt.
Det blev den kallaste november som någonsin noterats på Åland.
Natten mot måndagen var inte bara kall, den var exceptionellt kall och den resulterade i ett nytt åländskt temperaturrekord.
På Ålands försöksstation i Jomala noterades på morgonnatten den 29 november -18,9 grader på två meters höjd och -22,4 vid markytan.
På flygfältet i Jomala var det samma natt – 20 grader.

Hundra år
På försöksstationen har man fört väderstatistik sedan 1972. Det tidigare rekordet där är från den 25 november 1989 då det var -15,4 på två meters höjd. Det gamla rekordet har alltså nu slagits med hela 3,5 grader.
Statistiken från flygfältet har levererats under en betydligt längre period. Klimattjänsten på Finlands meteorologiska institut berättar att deras tidigare köldrekord är från 1909. Då, för över hundra år sedan, noterade man -18,5 grader på flygfältet eller en och en halv grad varmare än det var i måndags.

Inte ensamma
Kölden i slutet av november påverkade också månadens medeltemperatur. Det normala är 2,4 grader, i år kröp vi under nollstrecket och landade på -0,6.
Vi är inte ensamma om vårt rekord. På många platser i Skandinavien kommer årets november att synas i statistiken.
Dessutom har man på vissa platser i Storbritannien haft den kallaste november sedan man började föra statistik. I Wales var det nästan lika kallt som hos oss, – 17,3 grader.

Länge sedan
Nya Åland fick frågan när Slemmern senast hade bärande is i november.
Vi har pratat med flera mariehamnare, vi har ringt polisen, sjöbevakningen och också Lions ismästare Karl-Olof Gustafsson. Ingen kommer ihåg någon novemberis på Slemmern.
Svaret blir med andra ord att det torde vara mycket länge sedan.
Den allra värsta kölden avtar från och med i dag och vissa meteorologer tror till och med att kvicksilvret kan orka upp på plussidan på lördag. Nätterna är fortsättningsvis kalla och mera snö är på gång.