DELA

Neurocitys framtid osäker

Enligt de senaste uppgifterna skjuts Neurocitys öppnande i Enklinge upp till september.
I december i fjol uppsköts Neurocitys öppnande på grund av att det ännu fanns vissa elarbeten kvar att göra i den gamla skolan i Enklinge. I februari var Neurocity nästan fullbokat men hade inte öppnat.


Många problem
Därtill har det varit problem med att tre personer anställda av Neurocity inte fick sin lön utbetald i tid. I slutet av juni skrev Nya Åland att de tre anställda fått en del av sin innestående lön utbetald. Personerna anställdes i mitten av mars.
Meningen är att vd David Gumpler med flera ska vårda ungdomar i åldern 16 och uppåt för kommunikationsstörningar såsom adhd, aspberger och autism. Fjorton ungdomar ska få plats i den gamla skolan i Enklinge som renoverades i vintras. Men nu ser allt mycket osäkert ut.Dålig kommunikation
Kommundirektör i Kumlinge Jim Eriksson vet inte heller vad som försiggår. Han säger att han inte fått några klara besked av vad som är orsaken till att öppnandet av Neurocity dragit ut.
– Det är en kommunikationsfuttighet som jag har fått höra om via de lokala styrelsemedlemmarna, säger Eriksson.
Problemet har pågått i flera månader.
– Man har inte fått tag i Gumpler och det har varit svåra kommunikationsbrister i många månader, säger Eriksson.
Han hoppas nu på att Gumplers uttalande i radion ska hålla tätt.
– Han sade att Neurocity ska öppnas i månadsskiftet augusti-september, jag hoppas att det stämmer.


Förlorat förtroende
Eriksson menar att förtroendet mellan de inblandade måste byggas upp på nytt.
– Tyvärr är det så att Neurocitys rykte fått en törn och därför måste förtroendet byggas upp igen. Jag hoppas att vi snart får igång en ärlig och öppen diskussion, säger Eriksson.
Han tycker att Neurocitys vårdhem skulle vara mycket behövligt för Kumlinge.
– Det skulle ge fler jobb på Kumlinge och åländska klienter skulle få den hjälp de behöver.


Svår att nå
Trots flera försök får inte Nya Åland tag på David Gumpler. På Ålands radio sade styrelsemedlem Markku Lahtinen att han inte vet varför öppnandet av Neurocity dröjer.
– Jag har ingen aning och jag skäms att säga det. Det är en mycket märklig situation, sade han till Ålands radio på tisdagen.
Lahtinen har inte haft någon kontakt med David Gumpler. Enligt Ålands radio har Gumpler suttit kontinuerligt på möten i två till tre veckors tid och därför varit svår att nå.

nadine.aschan@nyan.ax