DELA

Nerbrunnet hus var nyrenoverat

Bara ett svart sotskelett återstår av en stuga i Saltvik, som används som året-om-bostad. Alldeles före dess blev en renovering slutförd.
Allt tyder enligt polisens utredning på att det var ett plastämbar som stått för nära braskaminen och fattat eld.
Anmälan kom 05.39 på torsdagsmorgonen från personer som for förbi platsen med bil. De var på väg till det tidiga skiftet på Chipsfabriken.
Stugan stod i ljusan låga. Den var belägen vid Gamla Sundsvägen i Saltvik Haraldsby. Huset ligger på vänster sida om landsväg 2 när man kommer från Mariehamn, just före Chipsfabriken.


Övertänd
Finströms och Östra Saltviks frivilliga brandkårer, sammantaget ett tiotal män, kallades till platsen.Vid framkomsten var hela stugan övertänd. Det återstod bara för brandkåristerna att koncentrera sig på eftersläckningen.
– Vi kunde inte göra mycket. Huset var övertänt.Vi överraskades också av halkan, men vi hade förstås dubbdäcken på utryckningsbilarna på plats redan, säger norra Ålands brandchef Jan Johansson.


Brandsyn
Jan Johansson har själv förrättat brandsyn av spisen och skorstenen i stugan för bara ett par år sedan.
– Huset har stålskorsten, så en skorstensbrand kan vi utesluta.
Enligt uppgifter som Jan Johansson fått från grannar ska stugan ha färdigstädats efter en renovering kvällen före. Då eldades det i braskaminen. Vid elvatiden på kvällen lämnade personerna huset. Ägaren ska vara bortrest.


Blossade upp
Inga personer kom till skada vid branden.
– Visst är det bra att ingen fanns där och kunde komma till skada, fortsätter Jan Johansson. Men, å andra sidan, hade det funnits en brandvarnare och folk i närheten hade vi antagligen larmats tidigare och stugan kunde ha räddats.
Det är ovanligt att hus brinner ner till grunden på Åland och orsaken är att brandkåren oftast larmas i tid för att rädda åtminstone delar av byggnaderna.
Hela förmiddagen hölls eftersläckning på platsen. Vid något tillfälle blossade elden upp igen.


Plastämbar
Polisens utredning vad gäller brandorsaken har skötts av överkonstapel Göran Snällström.
– Vi antar att det var ett plastämbar som stått för nära spisen och fattat eld, säger han. Något brott misstänker vi inte i samband med branden.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax