DELA

Nauclér har förtroende för Vanhanen

Valbidragsskandalen i riket tog en ny vändning på torsdagen då ledningen för oppositionspartiernas riksdagsgrupper krävde statsminister Matti Vanhanens (C) avgång.
– Jag har fortsatt förtroende för Vanhanen, säger Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér.
Skandalen gäller ett ekonomiskt bidrag som statsminister Matti Vanhanen fick till sin presidentvalskampanj år 2006. Ungdomsstiftelsen som stödde kampanjen med 23.000 euro får finansiering från penningautomatföreningen RAY. RAY är i sin tur ett lagstiftat monopol som i sista hand styrs av regeringen och statsministern.
Förra veckan deklarerade regeringen att den ger riksdagen ett meddelande om val- och partifinansieringen. Ett meddelande till riksdagen innebär att riksdagen får möjlighet att rösta om regeringens eller en enskild ministers förtroende.
– Blir det omröstning stöder jag regeringen, säger Elisabeth Nauclér.

Avgår inte
Vanhanen har betonat att han inte kände till några summor under valet och att det var helt lagligt att stiftelsen stödde hans presidentvalskampanj. Han har sagt till FNB att han inte tänker avgå och att riksdagen får rösta om statsministerns förtroende då den behandlar regeringens meddelande om valfinansieringen.
Elisabeth Nauclér säger att hon har fortsatt förtroende för ministern. Han har inte personligen samlat in pengarna, påpekar hon.
– Jag har samma förtroende som tidigare. Vi sitter ju i samma regering. Det är varken en person eller ett parti det här handlar om. Det är en härva.

Öppenhet behövs
Allmänheten har förlorat förtroendet för valfinansieringssystemet, konstaterar Nauclér.
– Och då måste man göra om det, inte kräva ett huvud på ett fat. Man måste skapa ett system med mer öppenhet, mer transparens.
Hon tror varken att det kommer att bli nyval ”det har det inte varit sedan Kekkonens tid”, eller att statsministern kommer att avgå.
– Det är för många som har gjort fel.

Spekulerar inte
President Tarja Halonen befarar att valbidragsskandalen kan hämma regeringens arbete, rapporterar FNB. Hon har diskuterat situationen med Matti Vanhanen.
– Jag tänker inte spekulera om vad jag säger eftersom han inte kommer att begära avsked.
Men kraven på nyval har gjort henne betänksam.
– Förtida val är avsedda för mycket exceptionella situationer, påpekar hon.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax