DELA

Mycket nytt på bokmässan

Många nya böcker och mängder av författarsamtal bjöds besökarna på under årets åländska bokmässa i Alandica.
Också gamla böcker och skrifter hittade nya ägare.
Blicken fastnade genast på lärarna Pernilla Lindroos och Lasse Sundbloms monter där den kaxiga myrsloken Artur prydde både bokomslag och affischer. Den första barnboken ”Artur är bäst” har följts upp med en ny bok, ”Artur är superhjälte”. Också med den nya boken följer en cd med både saga och musik.
Det finns en högst medveten tanke och plan bakom tillkomsten av Artur-böckerna, berättar Pernilla Lindroos som står för handling, text och bilder. Målet är att stärka barns och ungas självkänsla, att få dem att tro på sig själva.
Också den nya boken avslutas med ett par sidor med tips om vad vuxna som läser för barnen kan ta upp i samtal. Den pedagogiska tanken är tydligt genomförd. Boken innehåller också figurer som kan klippas ut och limmas fast på en pinne för barnen att spela dockteater med.
En annan nykomling var fotografen Rob Watkins, inlyttad från Wales för tre år sedan, som gett ut en fotobok om Åland under höst och vinter. Bilderna är oerhört vackra och boken trycks on demand, alltså vartefter beställningar görs. Bokens 207 bilder är kronologiskt upplagda och följer årstidernas gång.
– Jag tycker om att vara ute tidigt på morgnarna och fotografera. Färgerna ändrar hela tiden, berättar fotografen.
Bilderna kan ses på www.blurb.com/user/robwatkins.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre