DELA

Mopedkörning på skolgård polisanmält

Bernt Isaksson, skolföreståndare vid Vikingaåsens skola i Jomala, har polisanmält mopedkörningen på skolgården.
– Det är ett jätteproblem, säger han. Mopedisterna girar på bakdäcket mellan hundratals lågstadiebarn. Det är verkligen farligt.
Att polisanmäla högstadieelever och eventuella före detta elever är en drastisk åtgärd. Det håller Bernt Isaksson med om. Men det är det enda han anser sig kunna göra nu. Upprepade samtal med polisen har lett till att han fått rådet att göra en regelrätt anmälan.
– Vi har försökt på alla andra sätt. Det här är sista utvägen. Jag hoppas polisen nu kan ta detta på allvar och kommer hit och ser hur det ser ut här. Gärna får de bötfälla buskörarna också.


Nära påkörd
På alla upptänkliga sätt har skolpersonalen försökt stoppa buskörandet på den skolplan som Vikingaåsens skola delvis har gemensam med Kyrkby högstadieskola.
– Men eleverna gör sina egna val…
Bernt Isaksson suckar. Det har fört flera samtal med högstadieeleverna, föräldrar har kontaktats, skolpersonal har försökt stoppa mopedisterna.
– I går var det nära att en skolassistent blev påkörd när hon försökte stoppa en mopedist.


På bakhjulet
Det är på måndags- och tisdagseftermiddagar som situationen är värst. Då slutar de båda skolorna samtidigt och 600 elever rör sig på området och då kan ett flertal mopeder nöjesköra på skolgården, åka slalom mellan eleverna på bara bakhjulet, till och med nära de yngsta skolbarnen.
– Man ser inte alltid vilka det är som kör mopederna. Så det är svårt att få tag i dem.
Tidigare har Bernt Isaksson upptäckt före detta elever som nöjeskört på skolplanen. Han han kunnat identifiera dem och kontaktat deras föräldrar. I de fallen har buskörningen upphört.


Fasar
På Kyrkby högstadieskola finns tydliga regler, men hittills verkar inget påverka mopedisterna i rätt riktning
Enligt Bernt Isaksson är mopederna stora och kraftfulla. Han fasar för vad en påkörning kan få för följder.
Han konstaterar också att planeringen av de båda skolorna är mindre lyckad. Det är inte bra att de äldre eleverna från Kyrkby högstadieskola måste samsas om samma utfart som de yngre skoleleverna från Vikingaåsens skola.
– Men jag vet precis hur roligt det kan vara att köra. Jag har också haft moppe en gång i tiden.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

tfn 528 451