DELA

Mopedister provocerade poliser

– Mopedisterna var som bin flygandes kring poliserna.
Det säger en bilförare som i måndags blev vittne till hur fem mopedister buskörde runt en polisbil i centrala Mariehamn.
Mannen såg hur fem mopedister ställde sig bakom en polisbil vid trafikljusen i korsningen Ålandsvägen-Nygatan. Precis innan det slog om till grönt körde en av mopedisterna över på fel sida av refugen och körde om polisen. De andra mopedisterna körde sicksack förbi varandra bakom bilen och körde sedan om polisen på varsin sida av polisbilen samtidigt.
Polisen prejade lätt en av mopedisterna mot bygget vid bio Savoy för att få dem att sluta. När mopedisterna sedan kom till korsningen vid Köpmansgatan splittrade de på sig. Mannen som bevittnade detta i en bil bakom säger att det måste ha upplevts som väldigt provocerande för polisen.
– Mopedisterna var som bin flygandes runt polisen, säger han.

Långt ifrån vettig
När Nyan talar med kommissarie Nina Rasmus har hon inte hört talas om just denna händelse, men talar allmänt om liknade problem.
– Den kultur som finns för fordon på två hjul i trafiken är långt ifrån vettig, säger kommissarie Nina Rasmus.
Att få fast personerna som uppträder likt detta kan vara väldigt problematiskt. Polisen måste bedöma från fall till fall hur situationen ska hanteras.
– Vi kan inte kasta oss in i deras lek hur som helst, det skulle kunna sluta illa då. Det går inte att blunda alla gånger heller för blir det aldrig bättre på så vis.
Denna typ av problem är inte typisk just på Åland utan finns även på många andra platser. Nina Rasmus tycker inte att man kan kalla dessa mopedister för gäng men hon medger att det finns mopedgrupper som stör omgivningen. En stor del av de mopeder som finns på Åland är trimmade och i 80 procent av fallen vet föräldrarna om att barnens mopeder är det.
Det har blivit allt vanligare att också mopedbilsförare agerar vårdslöst i trafiken.

Informera tidigare
För att kunna få en förbättring på situationen tycker Nina Rasmus att man tidigare borde börja med information till ungdomar och lära ut trafikbeteende. Hela samhället måste hjälpas åt. Skolor, myndigheter och kommuner kan alla påverka på något vis, säger hon.
Från polisens håll skulle ökad bevakning behövas, men resurser till något sådant finns för tillfället inte, vilket Nyan tidigare berättat om.
Trots att polisen ser registreringsskylten är det nästan hopplöst att se vem som kör fordonet vare sig det är en moped eller en bil.
– Att den åländska lagen om var regstreringsskyltar ska sitta inte är så strikt gör det inte lättare för oss. På fasta Finland har de bättre lagar angående detta, säger hon.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax