DELA

Momssänkning gav fler gäster

Både kunder och restauranger verkar ha gynnats av momssänkningen i juli.
Men någon offentlig statistik om hur många restauranger som verkligen sänkt matpriserna finns inte.
Den finska webbsidan www.alv13.fi försöker hålla koll på vilka restauranger som anpassat prisnivån till den sänkta momsen. Sajtens användare har listat 3.077 restauranger varav en tredjedel inte sänkt sina priser.
Bara två åländska restauranger granskas här – Ångbåtsbryggan i Mariehamn och Restaurang Galeasen på Brändö. Enligt www.alv13.fi har båda låtit momssänkningen komma kunderna till godo.
Det bekräftas av Ångbåtsbryggans ägare Dennis Jansson. Han tycker att momssänkningen var ett sällsynt lyckat drag från regeringens sida och att det är självklart att den skall komma kunderna till godo. Priserna på Ångbåtsbryggan har sjunkit med rekommenderade 7,4 procent – vilket för många rätter motsvarar ungefär en euro.
– Vi har fått extremt bra kundrespons och det är mer folk som kommer och äter. Totalomsättningen har stigit, säger Dennis Jansson
I Mariehamn är restaurangbranschen tuff. Har dina konkurrenter också sänkt priserna?
– Några har gjort det, andra har haft samma priser. De som sänkt tror jag att haft fler besökare.


”Alla är glada”
Elof Donning hoppades inför momssänkningen att de lägre priserna skulle locka fler pizzasugna gäster till La Strada och Fantasia.
– Den respons som kommit har varit positiv, alla är glada åt momssänkningen.
Direkt efter sänkningen sjönk omsättningen något, säger han.
– Men på sikt tror jag att den gör skillnad.


Facit i höst
Prisinspektör Henry Öberg vid Länsstyrelsen kan inte säga i fall Åland varit bättre eller sämre på att sänka priserna än riket. En undersökning pågår men den blir klar först i höst. Men säkert finns det variation också på Åland
– En del har sänkt, en del inte.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax