DELA

Misstroende hänger i luften

LAGTINGET. Landskapsregeringen har haft täta kontakter med inrikesministeriet för att Åland ska undantas från reglerna om skyddsrum i enskilda fastigheter. Det säger kansliminister Roger Eriksson (Lib).
Snack, enligt Anders Eriksson (ÅF).
Under måndagens debatt i lagtinget hängde ett misstroende i luften men ärendet bordlades till måndagen då oppositionen hoppas få utrett vad landskapsregeringen gjort i frågan.
Landskapsregeringen, med ansvarige kansliministern Roger Eriksson (Lib) i spetsen, har inte gjort tillräckligt för att få till ett generellt undantag på Åland från kravet på byggande av skyddsrum i nya enskilda fastigheter. Det tycker Anders Eriksson (ÅF) och flera andra oppositionspolitiker.
Det var i maj 2008 som ett enhälligt lagting begärde att landskapsregeringen omedelbart skulle uppta förhandlingar med Finlands regering om att få till stånd ett generellt undantag för Åland. Lagtinget ville också att landskapsregeringen skulle arbeta för att samtliga anvisningar för byggande av skyddsrum ska finnas tillgängliga på svenska.
Roger Eriksson berättar att täta kontakter med inrikesministeriet har ägt rum på tjänstemannanivå och att de åländska önskemålen också lyfts vid ett tillfälle med inrikesminister Anne Holmlund. Men Anders Eriksson, som gjort egna efterforskningar i frågan, ifrågasätter uppgifterna.
Mer om debatten i tisdagens Nya Åland.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax