DELA

Misshandelsåtal förkastade i rätten

Två svenska medborgare, födda 1980, friades i tingsrätten efter händelser med vakter inblandade ombord på Cinderella.
Fallet går tillbaka ända till juni 2005.
Åtalen gällde misshandel. De två svenska männen åtalades för att ha sparkat och slagit vakterna, en man och en kvinna, i samband med en incident i diskoteket ombord där ett tiotal personer var inblandade. Vakterna hade berättat att de fick sina skador när de försökte få ordning på gänget.
Efter händelserna försvann de båda åtalade och deras sällskap till hytterna. Via övervakningskamerorna hade vakterna sett vilken hytt de gått in i och på så vis fått reda på deras identitet, men tingsrätten ansåg att det inte utom allt rimligt tvivel gick att identifiera männen.
De tre vittnen som kallats kunde inte heller styrka männens identitet, och enbart vakternas egna berättelser räckte inte till för fällande dom, ansåg rätten som förkastade åtalen.

Misshandelsdom
Ett annat gammalt misshandelsåtal, också det från juni 2005 mot en annan vakt på samma fartyg, avgjordes – den här gången dock med en dom.
En svensk man född 1978 dömdes till 35 dagsböter à 24 euro, sammanlagt 840 euro, för att ha gett vakten ett slag med knytnäven i ansiktet. Mannen nekade och ansåg att det var vakten som brukat övervåld mot honom.
Då de två vakterna berättade samma sak och vaktdagboken ytterligare styrkte deras berättelser räckte det enligt rätten till för fällande dom. Mannen ska utöver dagsböterna betala 235 euro i bevisningskostnader till staten. (ao)